Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας είναι ένα από τα “καυτά” ζητήματα των τελευταίων μηνών καθώς δεν είναι λίγοι όσοι και στη χώρα μας που θεωρούν υπερβολική τη χρησιμοποίηση της “οριζόντια”. Και δεν είναι υπερβολικό να αναφέρουμε ότι είναι αρκετοί αυτοί που την φορούν μόνο και μόνο για να αποφύγουν το ενδεχόμενο προστίμου άρα δεν υπάρχει καμία απολύτως ουσία στο μέτρο ενώ προφανώς τη χρησιμοποιούν και λάθος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ολόκληρο κεφάλαιο αφιερωμένο στις μάσκες και την χρησιμοποίηση τους και πραγματικά παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να το διαβάσει κανείς αναλυτικά γιατί θα βγάλει πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει διαβάζοντας κανείς, είναι ότι η μάσκα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται “οριζόντια” και παντού και δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική με τον τρόπο που έχει περάσει αυτό τουλάχιστον στην Ελληνική κοινωνία. Η μάσκα συστήνετε να χρησιμοποιείται σε χώρους όπου δεν μπορεί να τηρηθεί η απόσταση του ενός μέτρου ή σε δωμάτια που δεν αερίζονται σωστά.

 Κάνοντας μια μετάφραση των όσων αναφέρει ο ίδιος ο ΠΟΥ βρήκαμε τα ακόλουθα τα οποία είναι άκρως κατατοπιστικά.

Διαβάστε και εσείς:

“Πότε πρέπει να χρησιμοποιούνται οι μάσκες από το ευρύ κοινό;

Σε περιοχές όπου κυκλοφορεί ο ιός, θα πρέπει να φοράτε μάσκες όταν βρίσκεστε σε πολυσύχναστο περιβάλλον, όπου δεν μπορείτε να απέχετε τουλάχιστον 1 μέτρο από άλλους, και σε δωμάτια με κακό ή άγνωστο αερισμό. Δεν είναι πάντα εύκολο να προσδιορίσετε την ποιότητα του αερισμού, η οποία εξαρτάται από το ρυθμό αλλαγής αέρα, την ανακυκλοφορία και τον καθαρό αέρα εξωτερικού χώρου. Έτσι, εάν έχετε αμφιβολίες, είναι ασφαλέστερο να φοράτε απλώς μάσκα.

Πρέπει πάντα να καθαρίζετε τα χέρια σας πριν και μετά τη χρήση μάσκας.

Ενώ φοράτε μάσκα, θα πρέπει να διατηρείτε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη φυσική απόσταση από τους άλλους. Το να φοράτε μάσκα δεν σημαίνει ότι μπορείτε να έχετε στενή επαφή με άτομα.

Για εσωτερικούς χώρους δημόσιου χώρου, όπως πολυσύχναστα εμπορικά κέντρα, θρησκευτικά κτίρια, εστιατόρια, σχολεία και μέσα μαζικής μεταφοράς, θα πρέπει να φοράτε μάσκα εάν δεν μπορείτε να διατηρήσετε φυσική απόσταση από άλλους. Εάν ένας επισκέπτης έρχεται στο σπίτι σας που δεν είναι μέλος του νοικοκυριού, φορέστε μάσκα εάν δεν μπορείτε να διατηρήσετε μια φυσική απόσταση ή ο αερισμός είναι κακός.

Όταν βρίσκεστε έξω, φορέστε μάσκα εάν δεν μπορείτε να διατηρήσετε τη φυσική απόσταση από τους άλλους. Μερικά παραδείγματα είναι πολυσύχναστες αγορές, πολυσύχναστοι δρόμοι και στάσεις λεωφορείων.

-Ακόμα και όταν βρίσκεστε σε περιοχή μετάδοσης COVID-19, δεν πρέπει να φοράτε μάσκες κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής δραστηριότητας λόγω του κινδύνου μείωσης της αναπνευστικής σας ικανότητας. Ανεξάρτητα από το πόσο έντονα ασκείστε, κρατήστε τουλάχιστον 1 μέτρο μακριά από τους άλλους και αν είστε σε εσωτερικούς χώρους, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει επαρκής αερισμός”.

Δείτε όλες τις σχετικές οδηγίες που δίνει ο ΠΟΥ ακολουθώντας τον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/coronavirus-disease-answers?query=Masks&referrerPageUrl=https%3A%2F%2Fwww.who.int%2Femergencies%2Fdiseases%2Fnovel-coronavirus-2019%2Fcoronavirus-disease-answers&fbclid=IwAR1-m6JZD6-lETLEwvXKOjJn8LNQFUeIntGNJRQ83XrjMaCCTCtda-8SO0E

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *