Στην εποχή της πανδημίας κάποιοι μπορούν και γίνονται πλουσιότεροι και φυσικά οι …περισσότεροι φτωχότεροι. Αυτό που από αρκετούς συζητιέται, προκύπτει και επίσημα πλέον και μάλιστα οι αριθμοί παρουσιάστηκαν κατά την πρώτη ημέρα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Η Oxfam είναι μια διεθνής συνομοσπονδία 20 ΜΚΟ που συνεργάζεται με εταίρους σε περισσότερες από 90 χώρες για τον τερματισμό των αδικιών που προκαλούν τη φτώχεια και είναι αυτή που έκανε τη σχετική έρευνα. Η έρευνα λοιπόν αυτοί δείχνει ότι οι 10 πλουσιότεροι άντρες του κόσμου έχουν δει τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά μισό τρισεκατομμύριο δολάρια από την έναρξη της πανδημίας. Ενώ οι 1000 πλουσιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη έχουν καλύψει τις απώλειες τους μέσα σε ένα διάστημα εννιά μηνών από την έναρξη της πανδημίας.

Ξέρετε τι σημαίνει αυτό κάνοντας κάποιες συγκρίσεις; Ότι για τους …κοινούς θνητούς, τον απλό κόσμο της καθημερινότητας, δηλαδή εμένα και εσένα αγαπητέ μου φίλε, θα χρειαστούν περισσότερα από 10 χρόνια (!) για να μπορέσουν να ανακάμψουν. Και δυστυχώς δεν θα είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι τελικά δεν θα μπορέσουν να τα καταφέρουν ποτέ.

Είναι φανερό επίσης ότι οι καταστάσεις που ζούμε παγκοσμίως με αφορμή τον συγκεκριμένο ιό, έχουν δημιουργήσει τεράστιες κοινωνικές ανισότητες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Ο Lan Mercado στο rappler.com γράφει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα τα οποία είναι χαρακτηριστικά της κατάστασης:
«Το ανθεκτικό οικονομικό σύστημα επιτρέπει σε μια υπερ-πλούσια ελίτ να συγκεντρώνει πλούτο στη μέση της χειρότερης ύφεσης από τη Μεγάλη Ύφεση, ενώ δισεκατομμύρια άνθρωποι, ειδικά εκείνοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας – εργαζόμενοι φροντίδας, βοηθοί καταστημάτων, εργαζόμενοι στην υγεία, αγορά πωλητές – αγωνίζονται να πληρώσουν λογαριασμούς και να βάλουν τρόφιμα στο τραπέζι. Ενώ η ύφεση έχει τελειώσει για τους πλουσιότερους, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι τώρα άνεργοι είναι απελπισμένοι να επιβιώσουν από τη χειρότερη εργασιακή κρίση σε πάνω από 90 χρόνια».

Η κατάσταση δεν είναι καθόλου εύκολη και όχι απλά καλούμαστε να περάσουμε ένα εξαιρετικά δύσκολο 2021. Καλούμαστε να ετοιμαστούμε για μια βαθιά κρίση που θα κρατήσει για πολύ. Και ο Θεός βοηθός…

photo credit: focusonmore.com Medical face mask and money, world coronavirus epidemic and economic damages. Corona virus concept. via photopin (license)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *