Η Σουηδία δήλωσε ότι παρακρατεί πληρωμή στον φαρμακευτικό γίγαντα Pfizer, ενώ υπολογίζει εάν χρεώνεται υπερβολικά για δόσεις εμβολίου κοροναϊού.

Την Τρίτη, η εφημερίδα Dagens Nyheter ανέφερε ότι ο οργανισμός υγείας της Σουηδίας ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ρωτήσει την Pfizer γιατί χρεώνεται για έξι δόσεις ανά φιαλίδιο του εμβολίου Pfizer-BioNTech, παρά το ότι συμφώνησε μόνο να πληρώσει για πέντε. Η Σουηδία λαμβάνει εμβόλια Pfizer ως μέρος μιας σειράς συμφωνιών που έχουν υπογραφεί μεταξύ της ΕΕ και της Pfizer για περίπου 600 εκατομμύρια δόσεις. Όμως, στις 8 Ιανουαρίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έδωσε στην Pfizer άδεια να επαναπροσδιορίσει τον αριθμό των δόσεων στο προϊόν εμβολίων από πέντε έως έξι, ώστε να μπορούν να εμβολιαστούν περισσότερα άτομα.

Ωστόσο, η Σουηδία λέει ότι συμφώνησε μόνο να πληρώσει για πέντε δόσεις ανά φιαλίδιο και δεν διαθέτει αρκετό εξοπλισμό για να εξαγάγει μια έκτη δόση. “Αυτό είναι απαράδεκτο. Εάν μια χώρα έχει μόνο τη δυνατότητα να εξαγάγει πέντε δόσεις, έχει λάβει λιγότερες δόσεις στην ίδια τιμή”, δήλωσε ο Richard Bergstrom, συντονιστής εμβολίων της Σουηδίας στον Ντάγκενς Νάιτερ. Σύμφωνα με τον EMA, “χρειάζονται σύριγγες χαμηλού όγκου ή / και βελόνες” για να εξαχθεί η έκτη δόση. Ωστόσο, οι βελόνες, οι οποίες ελαχιστοποιούν την πιθανότητα να κολλήσει το υγρό μέσα και να σπαταληθούν, βρίσκονται σε μικρή ποσότητα, ανέφερε η MedicalXpress.

Τουλάχιστον 192.700 εμβολιασμοί έχουν ολοκληρωθεί στη Σουηδία από την Τρίτη, δήλωσε ο Tegnell, σύμφωνα με το The Local. Στα πρώτα στάδια της πανδημίας, η Σουηδία ήταν το επίκεντρο του κόσμου για την απόφασή της να μην επιβάλει lockdown και αντίθετα να επιδιώξει την ανοσία της αγέλης. Ωστόσο, αφού υπέστη υψηλό κατά κεφαλήν θάνατο μετά από ένα δεύτερο κύμα αυτόν τον χειμώνα, η σουηδική κυβέρνηση ψήφισε νόμο στις αρχές Ιανουαρίου, επιτρέποντάς της να κλείσει εστιατόρια, μπαρ, καταστήματα και δημόσιες συγκοινωνίες, προσπαθώντας να εμποδίσει την περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

πηγή:
https://www.businessinsider.com/sweden-suspends-pfizer-vaccine-payments-suspects-overcharged-2021-1

photo credit: Tim Reckmann Impfstoff Injektion via photopin (license)




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *