Και όμως ο τίτλος του θέματος δεν είναι fake. Είναι μια πρόταση που μπορούμε να πούμε ότι περιγράφει τα πάντα για το πώς ονειρεύονται την επόμενη ημέρα οι οραματιστές της παγκοσμοιοποίησης. Η παραπάνω πρόταση χρησιμοποιήθηκε από την Δανέζα Πολιτικό Ida Auken, μια υπάλληλος του Φόρουμ των Νέων Παγκόσμιων Ηγετών, παρακλάδι του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Μέσα από εκεί βγαίνουν όλα αυτά τα …φυντάνια της Νέας Τάξης Πραγμάτων με στόχο να υλοποιήσουν αυτή την Μεγάλη Επανεκκίνηση που θα μας βάλει σε έναν κόσμο ο οποίος δεν θα έχει καμία απολύτως σχέση με αυτά που γνωρίζαμε. Η κ. Auken λοιπόν από το 2016 μας λέει πως οραματίζεται το μέλλον με άρθρο της στο forbes, έναν ιστότοπο που απ’ ότι φαίνεται «κουμπώνει» πολύ με την παγκόσμια ελίτ και τα πιστεύω της. Διαβάστε το άρθρο σε μετάφραση από το «Ελεύθερη Πένα» και βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα:
«Καλώς ήλθατε στο έτος 2030. Καλώς ήλθατε στην πόλη μου – ή θα έπρεπε να πω, “η πόλη μας.” Δεν έχω τίποτα. Δεν έχω αυτοκίνητο. Δεν έχω σπίτι. Δεν έχω συσκευές ή ρούχα.
Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, αλλά έχει νόημα για εμάς σε αυτήν την πόλη. Όλα όσα θεωρήσατε προϊόν, έχουν πλέον γίνει υπηρεσία. Έχουμε πρόσβαση σε μεταφορά, διαμονή, φαγητό και όλα όσα χρειαζόμαστε στην καθημερινή μας ζωή. Ένα προς ένα όλα αυτά τα πράγματα έγιναν δωρεάν, οπότε κατέληξε να μην έχει νόημα να κατέχουμε πολλά.
Η πρώτη επικοινωνία έγινε ψηφιακή και δωρεάν σε όλους. Στη συνέχεια, όταν η καθαρή ενέργεια έγινε ελεύθερη, τα πράγματα άρχισαν να κινούνται γρήγορα. Οι μεταφορές μειώθηκαν δραματικά στην τιμή. Δεν είχε νόημα να έχουμε πλέον αυτοκίνητα, γιατί θα μπορούσαμε να καλέσουμε ένα όχημα χωρίς οδηγό ή ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο για μεγαλύτερες διαδρομές μέσα σε λίγα λεπτά. Ξεκινήσαμε να μεταφέρουμε τον εαυτό μας με πολύ πιο οργανωμένο και συντονισμένο τρόπο όταν οι δημόσιες συγκοινωνίες έγιναν ευκολότερες, γρηγορότερες και πιο βολικές από το αυτοκίνητο. Τώρα δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεχτήκαμε συμφόρηση και κυκλοφοριακή συμφόρηση, για να μην αναφέρουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση από κινητήρες καύσης. Τι σκεφτόμασταν;
Μερικές φορές χρησιμοποιώ το ποδήλατό μου όταν πηγαίνω να δω μερικούς από τους φίλους μου. Μου αρέσει η άσκηση και η διαδρομή. Αστείο πώς μερικά πράγματα φαίνονται να μην χάνουν τον ενθουσιασμό τους: περπάτημα, ποδηλασία, μαγείρεμα, σχέδιο και καλλιέργεια φυτών. Είναι τέλειο νόημα και μας θυμίζει πώς ο πολιτισμός μας προέκυψε από μια στενή σχέση με τη φύση.
Στην πόλη μας δεν πληρώνουμε κανένα ενοίκιο, επειδή κάποιος άλλος χρησιμοποιεί τον ελεύθερο χώρο μας όποτε δεν το χρειαζόμαστε. Το σαλόνι μου χρησιμοποιείται για επαγγελματικές συναντήσεις όταν δεν είμαι εκεί.
Μερικές φορές, θα επιλέξω να μαγειρέψω για τον εαυτό μου. Είναι εύκολο – ο απαραίτητος εξοπλισμός κουζίνας παραδίδεται στην πόρτα μου μέσα σε λίγα λεπτά. Από τη στιγμή που η μεταφορά έγινε δωρεάν, σταματήσαμε να βάζουμε όλα αυτά τα πράγματα στο σπίτι μας. Γιατί να διατηρήσετε ένα ζαχαροπλάστη και μια κρεπ κουζίνα γεμάτη στα ντουλάπια μας; Μπορούμε απλά να τα παραγγείλουμε όταν τα χρειαζόμαστε.
Αυτό έκανε επίσης την ανακάλυψη της κυκλικής οικονομίας ευκολότερη. Όταν τα προϊόντα μετατρέπονται σε υπηρεσίες, κανείς δεν ενδιαφέρεται για πράγματα με μικρή διάρκεια ζωής. Όλα είναι σχεδιασμένα για ανθεκτικότητα, δυνατότητα επισκευής και ανακύκλωση. Τα υλικά ρέουν πιο γρήγορα στην οικονομία μας και μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε νέα προϊόντα. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα φαίνονται πολύ μακριά, καθώς χρησιμοποιούμε μόνο καθαρή ενέργεια και καθαρές μεθόδους παραγωγής.
Ο αέρας είναι καθαρός, το νερό είναι καθαρό και κανείς δεν θα τολμούσε να αγγίξει τις προστατευόμενες περιοχές της φύσης γιατί αποτελούν τέτοια αξία για την ευημερία μας. Στις πόλεις έχουμε άφθονο χώρο πρασίνου και φυτά και δέντρα παντού. Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω γιατί στο παρελθόν γεμίσαμε όλα τα δωρεάν σημεία στην πόλη με σκυρόδεμα.
Ψώνια; Δεν μπορώ να θυμηθώ τι είναι. Για τους περισσότερους από εμάς, έχει μετατραπεί σε επιλογή αντικειμένων προς χρήση. Μερικές φορές βρίσκω αυτήν τη διασκέδαση και μερικές φορές θέλω απλώς ο αλγόριθμος να το κάνει για μένα. Ξέρει τη γεύση μου καλύτερα από ό, τι τώρα.
Όταν η AI και τα ρομπότ ανέλαβαν τόσο μεγάλο μέρος της δουλειάς μας, ξαφνικά είχαμε χρόνο να φάμε καλά, να κοιμηθούμε καλά και να περνάμε χρόνο με άλλους ανθρώπους. Η έννοια της ώρας αιχμής δεν έχει πλέον νόημα, καθώς η δουλειά που κάνουμε μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή. Δεν ξέρω πραγματικά αν θα το έλεγα ότι λειτουργεί πλέον. Είναι περισσότερο σαν χρόνος σκέψης, χρόνος δημιουργίας και χρόνος ανάπτυξης.
Για λίγο, όλα μετατράπηκαν σε ψυχαγωγία και οι άνθρωποι δεν ήθελαν να ενοχληθούν με δύσκολα ζητήματα. Μόνο την τελευταία στιγμή που ανακαλύψαμε πώς να χρησιμοποιήσουμε όλες αυτές τις νέες τεχνολογίες για καλύτερους σκοπούς από το να σκοτώνουμε μόνο το χρόνο.
Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι όλοι οι άνθρωποι που δεν ζουν στην πόλη μας. Εκείνα που χάσαμε στο δρόμο. Όσοι αποφάσισαν ότι έγινε πάρα πολύ, όλη αυτή η τεχνολογία. Εκείνοι που ένιωθαν ξεπερασμένοι και άχρηστοι όταν τα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη ανέλαβαν μεγάλο μέρος των εργασιών μας. Εκείνοι που αναστατώθηκαν με το πολιτικό σύστημα και στράφηκαν κατά του. Ζουν διαφορετικό είδος ζωής εκτός της πόλης.
Μερικοί έχουν σχηματίσει μικρές αυτοεφοδιαστικές κοινότητες. Άλλοι μόλις έμειναν στα κενά και τα εγκαταλελειμμένα σπίτια σε μικρά χωριά του 19ου αιώνα.
Μερικές φορές ενοχλούμαι για το γεγονός ότι δεν έχω πραγματικό απόρρητο. Πουθενά δεν μπορώ να πάω και να μην εγγραφώ. Ξέρω ότι, κάπου, καταγράφονται όλα όσα κάνω, σκέφτομαι και ονειρεύομαι. Απλώς ελπίζω ότι κανείς δεν θα το χρησιμοποιήσει εναντίον μου.
Συνολικά, είναι μια καλή ζωή. Πολύ καλύτερα από το μονοπάτι που βρισκόμασταν, όπου έγινε τόσο σαφές που δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε με το ίδιο μοντέλο ανάπτυξης. Είχαμε όλα αυτά τα τρομερά πράγματα που συμβαίνουν: ασθένειες του τρόπου ζωής, κλιματική αλλαγή, προσφυγική κρίση, περιβαλλοντική υποβάθμιση, πόλεις με πλήρη συμφόρηση, ρύπανση των υδάτων, ατμοσφαιρική ρύπανση, κοινωνική αναταραχή και ανεργία. Χάσαμε πάρα πολλούς ανθρώπους προτού συνειδητοποιήσουμε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά».
Αξίζει τον κόπο τώρα να διαβάσετε ένα εμπεριστατωμένο άρθρο σχετικά με την παγκοσμοιοποίση και τη «Μεγάλη Επανεκίννηση» πατώντας στον πιο κάτω σύνδεσμο: