φωτο: insider.gr

Σε επιστολή των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών προς την Κομισιόν κατά της Ελλάδας, της Κροατίας και της Πολωνίας για τις παράνομες επαναπροωθήσεις αναφέρεται το Spiegel.

Mετά τις νέες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις του περιοδικού Der Spiegel και άλλων διεθνών μέσων σχετικά με παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από την Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στρέφονται στην Κομισιόν. Ουσιαστικά ζητούν να αναλάβει εκείνη (σ.σ. η Κομισιόν) δράση. 

Σύμφωνα με το Spiegel Online, με επιστολή τους «πιέζουν για να κινηθεί διαδικασία για παραβίαση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών κατά της Ελλάδας, της Κροατίας και της Πολωνίας. Αυτό προκύπτει από επιστολή προς την Κομισιόν της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Στην επιστολή εκτός από την κίνηση της λεγόμενης διαδικασίας επί παραβάσει οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές ζητούν από την επικεφαλής της Κομισιόν Ursula von der Leyen «να περικόψει η ΕΕ κονδύλια που προορίζονταν για τη διαχείριση του προσφυγικού από τις αναφερόμενες χώρες».

Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Birgit Sippel, η οποία συνυπογράφει την επιστολή παρατηρεί: «Τα ρεπορτάζ του Spiegel παρουσιάζουν μια τρομακτική εικόνα για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ (…). Οι βίαιες επαναπροωθήσεις δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά. Όπως ορισμένα κράτη-μέλη θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε. Αντιθέτως βλέπω πολύ περισσότερο σε αυτές τις επαναπροωθήσεις μια συστηματική επίθεση στο δίκαιο ασύλου. Και τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες. Η ΕΕ πρέπει να αντισταθεί σθεναρά».

Πρώτη προσφυγή για pushback στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Στην πρώτη προσφυγή κατά της Frontex από οικογένεια προσφύγων από τη Συρία στο Δικαστήριο της ΕΕ αναφέρεται η Süddeutsche ZeitungH oικογένεια από τη Συρία έφτασε στη Λέρο, όπου καταγράφηκε και πρόλαβε να εκφράσει την επιθυμία να καταθέσει αίτημα ασύλου. Από τη Λέρο οι Ελληνικές Αρχές θα τους μετέφεραν με αεροπλάνο στην Αθήνα. Ωστόσο σε ενδιάμεση στάση στην Κω, επιβιβάστηκαν σε άλλη πτήση, στην οποία επέβαιναν δύο Έλληνες και 42 αξιωματούχοι της Frontex. H πτήση έφτασε στην Τουρκία.

Η προσφυγή στο ΔΕΕ, την οποία κατέθεσαν Ολλανδοί δικηγόροι που εκπροσωπούν την οικογένεια, αναφέρει: «Πρόκειται για ένα παράνομο pushback. H συγκεκριμένη οικογένεια θα είχε προοπτική ασύλου στην Ελλάδα, όμως δεν της δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να το διεκδικήσει». Ένας εκ των δικηγόρων της υπόθεσης δήλωσε στην ολλανδική εφημερίδα NRC Handelsb­lad: «Η Frontex δεν εκπληρώνει το καθήκον της να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Αυστηρότεροι έλεγχοι σε πτήσεις από Ελλάδα;

Στα σχέδια του Γερμανού υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ για εντατικοποίηση των ελέγχων σε πτήσεις από την Ελλάδα αναφέρεται δημοσίευμα στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.  Όπως σημειώνει η FAZ:«Το υπόβαθρο της απόφασης έχει να κάνει με την απότομη αύξηση του αριθμού των αναγνωρισμένων προσφύγων στην Ελλάδα, οι οποίοι ταξιδεύουν στη Γερμανία, για να ζητήσουν εκ νέου εκεί άσυλο. Μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου συνολικά περίπου 80.000 αιτούντες άσυλο έφτασαν στη Γερμανία. Περισσότεροι από το ένα τρίτο εξ αυτών, δηλαδή 34.000, ήταν αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *