Έξι Διεθνείς οργανώσεις ζητούν μέσα από υπογεγραμμένη επιστολή τους, την απόσυρση της τροπολογίας για τις «ψευδείς ειδήσεις» (fake news). 

Έξι δημοσιογραφικές και Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις αντιδρούν στην προσπάθεια της Ελληνικής κυβέρνησης να φιμώσει και να χειραγωγήσει την ενημέρωση. Κάτι που επιδιώκει να εφαρμόσει μέσω τροποποίησης του άρθρου 191 του Ποινικού Κώδικα για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων.

Όπως ανέφερε η «Εφημερίδα των Συντακτών», οι έξι δημοσιογραφικές και ΜΚΟ, υπέγραψαν κείμενο κατά των κυβερνητικών επιδιώξεων. Ζητούν να αποσυρθούν οι προτεινόμενες τροποποιήσεις που εισάγουν «πρόστιμα και ποινές φυλάκισης για δημοσιογράφους. Οι οποίοι θα βρίσκονται ένοχοι δημοσίευσης ”ψευδών ειδήσεων”». 

«Αντί να βελτιώσει το ήδη υπάρχον και προβληματικό άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα πίσω. Εάν τελικά ψηφιστεί αυτός ο νόμος, θα στείλει ένα ανησυχητικό μήνυμα για τη δέσμευση της κυβέρνησης στην ελευθερία των Μέσων ενημέρωσης» επισημαίνεται στο κείμενο.

Η από κοινού επιστολή συντονίστηκε από τον οργανισμό Ταχείας Αντίδρασης για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (MFRR). Πρόκειται για πανευρωπαϊκό μηχανισμό που παρακολουθεί παραβιάσεις της ελευθερίας του τύπου και των μέσων ενημέρωσης στα κράτη μέλη της Ε.Ε. και την συνυπέγραψαν οι οργανώσεις:

• ARTICLE 19
• European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
• European Federation of Journalists (EFJ)
• Free Press Unlimited (FPU)
• International Press Institute (IPI)
• OBC Transeuropa (OBCT)

Θυμίζουμε πως με παρόμοια επιστολή είχε αποστείλει και η Διεθνής οργάνωση Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα (RSF). Μάλιστα είχε χαρακτηρίσει απειλή για τους Έλληνες δημοσιογράφους την αλλαγή του ορισμού των fake news.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *