Στο 47% (από το 88%) μειώθηκε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της BioNTech SE, έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση, όπως αναφέρει το reuters. Τα σχετικά στοιχεία δημοσιεύτηκαν την Δευτέρα και φυσικά έλαβαν υπόψη τους οι Αμερικάνικες υπηρεσίες υγείας. Τα δεδομένα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό Lancet, είχαν δημοσιευτεί προηγουμένως (τον Αύγουστο πριν από την αξιολόγηση) από ομοτίμους.

Η ανάλυση έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου παρέμεινε υψηλή στο 90% για τουλάχιστον έξι μήνες, ακόμη και ενάντια στην εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Delta του κορωνοϊού. Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η πτώση οφείλεται στη μειωμένη αποτελεσματικότητα και όχι σε πιο μεταδοτικές παραλλαγές, ανέφεραν οι ερευνητές.

Ερευνητές από την Pfizer και την Kaiser Permanente μελέτησαν ηλεκτρονικά αρχεία υγείας περίπου 3,4 εκατομμυρίων ανθρώπων μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 – όταν το εμβόλιο πρωτοεμφανίστηκε – και Αύγουστο του 2021. «Η ανάλυση για τις συγκεκριμένες παραλλαγές μας δείχνει σαφώς ότι το εμβόλιο (Pfizer/BioNTech) είναι αποτελεσματικό ενάντια σε όλες τις τρέχουσες παραλλαγές ανησυχίας, συμπεριλαμβανομένης της Delta”, δήλωσε ο Luis Jodar, ανώτερος αντιπρόεδρος και επικεφαλής ιατρός στα εμβόλια Pfizer.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της παραλλαγής Delta ήταν 93% μετά τον πρώτο μήνα, μειώθηκε στο 53% μετά από τέσσερις μήνες.

Ενάντια σε άλλες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, η αποτελεσματικότητα μειώθηκε στο 67% από 97%. “Για εμάς, αυτό υποδηλώνει ότι η Delta δεν είναι μια παραλλαγή που αποφεύγει εντελώς την προστασία από τα εμβόλια”, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Sara Tartof στο Τμήμα Έρευνας & Αξιολόγησης του Kaiser Permanente Southern California. “Αν ήταν, πιθανότατα δεν θα είχαμε δει υψηλή προστασία μετά τον εμβολιασμό, επειδή ο εμβολιασμός δεν θα λειτουργούσε σε αυτή την περίπτωση. Θα ξεκινούσε χαμηλά και θα έμενε χαμηλά”.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει εγκρίνει τη χρήση ενισχυτικής δόσης του εμβολίου Pfizer/BioNTech για ενήλικες και ορισμένους Αμερικανούς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης. Οι επιστήμονες ζήτησαν περισσότερα δεδομένα σχετικά με το εάν πρέπει να προτείνονται ενισχυτικές δόσεις για όλους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *