Σαφές μήνυμα ότι το «κράτος δικαίου θα πρέπει να επικρατήσει κατά την διάρκεια των περιορισμών λόγω του νέου ιού», έστειλε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) Rik Daems, κατά την διάρκεια συζήτησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα (Παρασκευή). Τόνισε επίσης ότι τυχόν νόμοι που συνδέονται με την πανδημία πρέπει να συμμορφώνονται με το σύνταγμα και τα διεθνή πρότυπα.

«Η σημερινή συζήτηση – που πραγματοποιήθηκε καθώς η κρίση μπαίνει στο δεύτερο έτος της – επιβεβαίωσε ότι η κοινοβουλευτική εποπτεία των μέτρων έκτακτης ανάγκης, η διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων και οι κατάλληλοι έλεγχοι και ισορροπίες παραμένουν απαραίτητα για την υλοποίηση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας”, δήλωσε ο Πρόεδρος .

«Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για να κερδίσουν και να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στις δημόσιες αρχές και τους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες», πρόσθεσε. «Τα κοινοβούλια και η κάλυψη των έργων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι όλες οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις εκπροσωπούνται και μπορούν να συμμετέχουν στη δημοκρατική λήψη αποφάσεων, διασφαλίζοντας επίσης τη νομιμότητα των κυβερνήσεων».

Ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι ενώ η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επιτρέπει εκτεταμένους περιορισμούς στα δικαιώματα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, οι περιορισμοί αυτοί πρέπει να εφαρμόζονται μόνο όταν είναι απαραίτητο, να είναι ανάλογοι προς το επιδιωκόμενο δημόσιο συμφέρον, να είναι χρονικά περιορισμένοι και να έχουν σαφή νόμιμη βάση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *