Παρόλο που η ισπανική κυβέρνηση υποστήριξε ότι το νέο εμβόλιο θα ήταν εθελοντικό, το γηροκομείο ανέλαβε ουσιαστικά μια γυναίκα που υπέφερε από άνοια και την εμβολίασε χωρίς τη συγκατάθεση της οικογένειάς της. Η γυναίκα θεωρήθηκε «ανίκανη να παράσχει έγκυρη συγκατάθεση», σύμφωνα με το γηροκομείο. Ο δικαστής Javier Fraga Mandian δήλωσε ότι το δικαστήριο είχε νομική υποχρέωση να παρέμβει και να παρακάμψει τις επιθυμίες της οικογένειας προκειμένου να προστατεύσει την υγεία της γυναίκας και ότι η απόφασή του δεν βασίστηκε στην ευημερία των άλλων τροφίμων του γηροκομείου. Ισχυρίστηκε επίσης ότι η απόφαση του βασίστηκε στο ότι η μη λήψη του εμβολίου θα ήταν πιο επικίνδυνο από τις παρενέργειες αυτού λόγω της «ύπαρξης δεκάδων χιλιάδων θανάτων» από κοροναϊό στην Ισπανία.

Ένα άλλο δικαστήριο στη Σεβίλλη, αντιμετώπισε ένα παρόμοιο νομικό ζήτημα λίγο αργότερα όταν ένα γηροκομείο ήθελε να αναγκάσει μια 87χονη γυναίκα με σοβαρά προβλήματα να πάρει το εμβόλιο COVID-19 κάτι το οποίο ήταν αντίθετο με τις επιθυμίες του γιού της. Ο δικαστής στην προκειμένη περίπτωση είπε ότι η προστασία της δημόσιας υγείας υπερέβαινε την αντίρρηση του γιου της για τον εμβολιασμό.
Σε μια άλλη περίπτωση, ένας εισαγγελέας στη νότια Ισπανία δήλωσε ότι οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας ενεργεί ως νόμιμος κηδεμόνας για έναν ανίκανο τρόφιμο σε ένα γηροκομείο, θα διατρέχει τον κίνδυνο να χάσει την κηδεμονία εάν δεν συμφωνήσουν στον εμβολιασμό. Παρά την έλλειψη ενδείξεων ότι το εμβόλιο αποτρέπει τη μόλυνση και τη μετάδοση του κοροναϊού, η Ισπανία έχει καταστήσει προτεραιότητα τον εμβολιασμό των κατοίκων γηροκομείων από την έγκριση του εμβολίου τον Δεκέμβριο 2020

Η βιασύνη για τον εμβολιασμό των τροφίμων σε γηροκομεία αντιμετωπίστηκε με μαζικά κρούσματα μεταξύ του προσωπικού και των τροφίμων. Όλοι εκτός από έναν τρόφιμο σε ένα γηροκομείο στη Λαγκάτα, βρέθηκαν θετικοί στο νέο ιό μετά τη λήψη του εμβολίου. Εντός έξι ημερών από το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού, 10 τρόφιμοι εμφάνισαν συμπτώματα κορωνοϊού και μάλιστα σημειώθηκαν και εννέα θάνατοι. Η δεύτερη δόση του εμβολίου χορηγήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου. Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, ο οποίος διευθύνει το γηροκομείο, είπε ότι δεν πίστευε ότι το ξέσπασμα προκλήθηκε από το εμβόλιο και τόνισε, “όσο πιο γρήγορα όλοι λαμβάνουν το εμβόλιο τους, το καλύτερο».

πηγή: humansarefree.com

Φωτογραφία από Willfried Wende από το Pixabay

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *