Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ανησυχία της αργά την Κυριακή, μετά από αναφορές για στρατιωτικό πραξικόπημα στη Βιρμανία και υποσχέθηκε να αναλάβει δράση εάν δεν ληφθούν μέτρα για την αναστροφή της κατάστασης.

Σύμφωνα με τη στρατιωτική τηλεόραση της Βιρμανίας τη Δευτέρα, ο στρατός αναλαμβάνει τον έλεγχο της χώρας για ένα έτος. Ο κρατικός σύμβουλος Aung San Suu Kyi, ο κορυφαίος ηγέτης του έθνους και ο πρόεδρος της χώρας, Win Myint, συνελήφθησαν και οι δύο λίγο πριν από την αυγή, όπως και τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος του Suu Kyi και των περιφερειακών μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την υπηρεσία ειδήσεων Irrawaddy.

Ο γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Jen Psaki δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν από αναφορές ότι ο στρατός της Βιρμανίας «έχει λάβει μέτρα για να υπονομεύσει τη δημοκρατική μετάβαση της χώρας», συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης του Σουου Κίι και άλλων αξιωματούχων.

«Συνεχίζουμε να επιβεβαιώνουμε την ισχυρή υποστήριξή μας στους δημοκρατικούς θεσμούς της Βιρμανίας και, σε συντονισμό με τους περιφερειακούς εταίρους μας, παροτρύνουμε τον στρατό και όλα τα άλλα κόμματα να τηρήσουν τους δημοκρατικούς κανόνες και το κράτος δικαίου και να απελευθερώσουν εκείνους που κρατούνται σήμερα», πρόσθεσε ο Psaki.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται σε οποιαδήποτε απόπειρα αλλαγής του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών ή παρεμπόδιση της δημοκρατικής μετάβασης της Μιανμάρ και θα αναλάβουν δράση εναντίον των υπευθύνων εάν αυτά τα βήματα δεν αντιστραφούν. Παρακολουθούμε την κατάσταση στενά και στεκόμαστε με τον λαό της Βιρμανίας, οι οποίοι έχουν ήδη υπομείνει τόσο πολύ στην αναζήτηση της δημοκρατίας και της ειρήνης. “

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken κάλεσε τους στρατιωτικούς ηγέτες της Βιρμανίας «να απελευθερώσουν όλους τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών και να σεβαστούν τη βούληση του λαού της Βιρμανίας, όπως εκφράστηκε στις δημοκρατικές εκλογές στις 8 Νοεμβρίου».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται μαζί με τον λαό της Βιρμανίας στις φιλοδοξίες τους για δημοκρατία, ελευθερία, ειρήνη και ανάπτυξη. Ο στρατός πρέπει να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες αμέσως », είπε σε δήλωση.

Πηγή:
https://www.theepochtimes.com/us-alarmed-by-reports-of-military-coup-in-burma-will-take-action-if-steps-arent-reversed_3678948.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *