«Ενάντια στην κινεζική δικτατορία, ενάντια σε ένα καθεστώς που συνδυάζει το χειρότερο στον κομμουνισμό με το χειρότερο στον καπιταλισμό, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να σταθούν μαζί. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα 27 εθνικά κοινοβούλια πρέπει να αντιταχθούν σε αυτήν τη συμφωνία».
Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Γάλλο δημοσιογράφο και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Bernard Guetta, ο οποίος με άρθρο του στη liberation, εκφράζει τις σοβαρές αντιρρήσεις του για την επενδυτική συμφωνία της ΕΕ με την Κίνα. Μεταξύ άλλων αναφέρει και τα ακόλουθα:

«Πώς θα μπορούσε η ΕΕ να συνάψει νέες εμπορικές συμφωνίες με μια χώρα που δεν σέβεται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και χωρίς καν να αρνείται;

Για μένα, δεν θα πρέπει να συμβεί. Τις μέρες, τις εβδομάδες και τους επόμενους μήνες. Εγώ, ως μέλος του Κοινοβουλίου, θα εργαστώ για να διασφαλίσω ότι η ευρωπαϊκή εκπροσώπηση θα απορρίψει την επενδυτική συμφωνία που μόλις κατέληξε η Επιτροπή με την Κίνα. Ο πρώτος λόγος είναι ότι οι παραχωρήσεις που έκανε η Κίνα, επιτέλους, για το άνοιγμα της αγοράς της σε ευρωπαϊκές εταιρείες απέχουν ακόμη από το να βάλουν τις βιομηχανίες μας σε ίση βάση. Η Κίνα συνεχίζει να μας απαγορεύει από τομείς επενδύσεων στους οποίους ήδη δραστηριοποιείται. Η κινεζική βιομηχανία παραμένει προφανώς επιδοτούμενη, ενώ οι κανόνες ανταγωνισμού περιορίζουν δραστικά τις κρατικές ενισχύσεις σε ευρωπαϊκές εταιρείες. Τα διοικητικά εμπόδια, πάνω απ ‘όλα, θα συνεχίσουν να εμποδίζουν ή να περιορίζουν τις ευρωπαϊκές επενδύσεις όταν δεν είναι επιθυμητό από το κινεζικό κόμμα-κράτος, ενώ η Ένωση μας δεν διαθέτει τέτοια «όπλα», τουλάχιστον όχι σε επαρκή ποσότητα και αποτελεσματικότητα.

Το ενδιαφέρον του κ. Xi ήταν σαφές. Κάνοντας τις απαραίτητες κινήσεις για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας, ήθελε να δηλώσει στη μελλοντική διοίκηση του Μπάιντεν ότι είναι σε θέση δυναμικής να ξεκινήσει συζητήσεις για την σχέση της με τους Αμερικανούς.

Η Κίνα μας χρειαζόταν τόσο πολύ που θα μπορούσαμε να ζητήσουμε και να πάρουμε περισσότερα. Το μόνο που έπρεπε να κάνουμε ήταν να αφιερώσουμε τον χρόνο μας αντί να δώσουμε την εντύπωση πως είχαμε ζωτική ανάγκη να κάνουμε αυτή τη συμφωνία το συντομότερο δυνατό».

Όλο το άρθρο μπορείτε να το δείτε εδώ:

https://www.liberation.fr/debats/2021/01/13/l-accord-qu-il-ne-faut-pas-accepter-entre-la-chine-et-l-union-europeenne_1810981?utm_medium=Social&xtor=CS7-51-&utm_source=Twitter#Echobox=1610544221

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *