Στην εποχή του κορωνοϊού προσβάλλονται βάναυσα πολλές έννοιες σε σημείο που να απορείς αν τελικά έχουν …καταπατηθεί τα πάντα

Στην εποχή του κορωνοϊού που τόσο βίαια μπήκε στη ζωή μας αλλά και των …εμβολίων που έχουν και αυτά έρθει, νέες λέξεις αρχίζουν και μας απασχολούν ολοένα και περισσότερο. Λέξεις, που καλά καλά δεν ξέραμε ότι υπάρχουν μέχρι και πριν από αυτή την περιπέτεια στην οποία “δοκιμάζεται” ο παγκόσμιος πληθυσμός. Μια από αυτές είναι και η “βιοηθική”. Τι σημαίνει άραγε η λέξη βιοηθική; Διαβάστε την ερμηνεία της, δανεισμένη από το http://www.avlogiari.gr/ :

“Η βιοηθική είναι ένας νέος κλάδος, ο οποίος δημιουργήθηκε εξαιτίας της ραγδαίας βιοτεχνολογικής ανάπτυξης στους τομείς της ιατρικής, της βιολογίας και της βιοιατρικής. Ο ορισμός της βιοηθικής πηγάζει από τις ελληνικές λέξεις «βίος» και «ηθική», και έχει ως σημείο εκκίνησής της τον VanRensselaerPotterο οποίος θεωρείται ο πατέρας της βιοηθικής με την αναφορά της λέξης για πρώτη φορά στο βιβλίο του το 1971 «Bioethics: ABridgetothefuture».

Η εν λόγω επιστήμη διερευνά ηθικά ζητήματα και ερωτήματα που αφορούν κυρίως τα δικαιώματα ασθενών, σχέσεις ιατρού-ασθενή και νοσηλευτικού προσωπικού, την έκτρωση, την ανθρώπινη κλωνοποίηση, την ευθανασία, τις μεταμοσχεύσεις, την ευγονία καθώς και άλλα βιοτεχνολογικά και γενετικά θέματα.
Η «βιοηθική» ισορροπεί τον επιστημονικό προσανατολισμό της ιατρικής με τις ανθρώπινες αξίες και έχει στόχο όχι μόνο τη δημιουργία και στήριξη αρχών, αλλά και την καλύτερη κατανόηση των αρχών αυτών .
Οι βάσικες αρχές της Βιοηθικής είναι:
-Σεβασμός της Αυτονομίας (respectofautonomy)
-Μη βλάβη συνανθρώπου (Non-maleficence)
-Ευεργεσία (Benefince)
-Δικαιοσύνη (Justice)”.

Διαβάζοντας προσεκτικά την ερμηνεία της λέξης, γίνονται αναπόφευκτα συγκρίσεις με αυτά που βιώνουμε και κυρίως με αυτά που ακούμε να λέγονται στα διάφορα Μέσα Ενημέρωσης από ορισμένους ειδικούς (γιατρούς, επιστήμονες κτλ.), προφανώς και απορούμε. Και αναρωτιόμαστε, τελικά έχουν καταπατηθεί τα πάντα; Πάει περίπατο ο όρκος του Ιπποκράτη; Πάει περίπατο και η βιοηθική; Ακόμα και η απλή λογική; Αν παρατηρήσει κανείς λοιπόν προσεκτικά ορισμένες τοποθετήσεις, θα καταλάβει πολύ εύκολα πως αυτοί που δεν θα επιλέξουν να κάνουν το εμβόλιο θα θεωρηθούν μέχρι και …μιάσματα. Και μάλιστα πρόσφατα Έλληνας επιστήμονας έλεγε πως “θα πρέπει να εντοπίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για τους υπόλοιπους”. Δηλαδή; Τι ακριβώς θέλει να μας πει; Το ρωτάμε μέσα από εδώ διότι αυτοί που του έπαιρναν τη συνέντευξη δεν μπήκαν στον κόπο να του ζητήσουν να μας διαφωτίσει περισσότερο. Σαν να μην συμβαίνει τίποτα δηλαδή. Είπε κάτι και το άφησαν έτσι να αιωρείται…

Το τραγικό είναι ότι αυτοί που ζητάνε τα ….αστυνομικά μέτρα και τους περιορισμούς τα ζητάνε για ανθρώπους οι οποίοι δεν νοσούν. Τα ζητάνε από ανθρώπους που ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ είναι ΠΙΘΑΝΟ να νοσήσουν. Καταλαβαίνετε τη διαφορά;

Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να διαβάσετε μια πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση που έκανε για το θέμα αυτό, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φαρσαλινός με ανάρτηση του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Διαβάστε:

6709476" data-width="552">

photo credit: focusonmore.com Vaccine syringes with flag of European Union via photopin (license)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *