Η ειδική αναφορά που δημοσιοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με αφορμή τον κορωνοϊό είναι πραγματικά …γροθιά στο στομάχι αν συγκριθεί με αυτά που γίνονται στην πράξη

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αναφορά σχετικά με την αντιμετώπιση -εκ μέρους των κυβερνήσεων- της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού, έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Στην ουσία, ο ΠΟΥ δίνει οδηγίες για το πλαίσιο και τον τρόπο εφαρμογής των εκάστοτε μέτρων, έχοντας πάντοτε στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας τους ίδιους τους ανθρώπους και την ψυχολογική τους κατάσταση. Διαβάζοντας την αναφορά μπορεί να βγάλει κανείς πολύ χρήσιμα συμπεράσματα, ειδικά αν μπει στην διαδικασία να συγκρίνει τις συγκεκριμένες οδηγίες με αυτά που τελικά εφαρμόζονται στην πράξη από ορισμένες κυβερνήσεις.

Πιο κάτω, έχουμε μεταφράσει μερικές από τις σημαντικές “οδηγίες” που δίνονται στις κυβερνήσεις:

-Κατανοήστε τους ανθρώπους. Συλλέξτε και χρησιμοποιήστε αποδεικτικά στοιχεία για στοχευμένες, προσαρμοσμένες και αποτελεσματικές πολιτικές, παρεμβάσεις και επικοινωνία.

-Αφήστε τους ανθρώπους να ζήσουν τη ζωή τους, αλλά μειώστε τον κίνδυνο. Ένα ευρύ φάσμα περιορισμών ενδέχεται να μην είναι εφικτό να εφαρμοστεί μακροπρόθεσμα.

-Αναγνωρίστε και αντιμετωπίστε τη δυσκολία που βιώνουν οι άνθρωποι και τη βαθιά επίδραση που έχει η πανδημία στη ζωή τους.

-Να είστε διαφανείς κοινοποιώντας τους λόγους πίσω από τους περιορισμούς και τυχόν αλλαγές που έγιναν σε αυτούς, αναγνωρίζοντας τα όρια της επιστήμης και της κυβέρνησης.

-Να είστε όσο το δυνατόν πιο συνεπείς στα μηνύματα και τις ενέργειες και να αποφύγετε αντικρουόμενα μέτρα.

-Προσπαθήστε για το υψηλότερο δυνατό επίπεδο της δικαιοσύνης στις συστάσεις και στους περιορισμούς.

-Σε κάθε χώρο εργασίας, σχολείο, πανεπιστήμιο, γυμναστήριο και άλλα μιλήστε μαζί τους. Ρωτήστε τους για προτεινόμενες συμπεριφορές που θα ήθελαν να εφαρμόσουν όπως επίσης και τι είναι αυτό που χρειάζονται από εσάς.

-Καθοδηγήστε τον κόσμο να ζήσει τη ζωή του με μειωμένους κινδύνους. Βρείτε δημιουργικούς τρόπους να κάνετε αυτή την καθοδήγηση και αποφύγετε συχνές αλλαγές.

-Κατανοήστε ποια μέτρα μπορεί να είναι αφόρητα μακροπρόθεσμα. Τροποποιήστε τα και βρείτε την ισορροπία μεταξύ των περιορισμών με άλλα μέτρα (οικονομικά, κοινωνικά, ψυχολογικά) λαμβάνοντας υπόψη τον επιδημιολογικό κίνδυνο.

-Κάντε έκκληση τους ανθρώπους και μην τους κατηγορείται, τρομάζετε ή απειλείτε. Αναγνωρίστε ότι όλοι συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

-Να είστε σαφείς, ακριβείς και προβλέψιμοι. Χρησιμοποιήστε απλά και εύπεπτα γραφήματα ως αποτελεσματικό τρόπο επικοινωνίας των περιορισμών και των κινδύνων -και πώς σχετίζονται μεταξύ τους.

Όσοι θέλετε να διαβάσετε ολόκληρη την αναφορά, πατήστε στον πιο κάτω σύνδεσμο:

https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/335820/WHO-EURO-2020-1160-40906-55390-eng.pdf?fbclid=IwAR0UqWiBRF65FIXOGSHIAUiu7Ga4UkLD_CIr3f7RSqdMQ5AsQEQs8sAUuA0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *