Οι ελπίδες του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να κερδίσει την πλήρη υποστήριξη των συμμάχων του για το «σχέδιο νίκης» που παρουσίασε σήμερα, κατέρρευσαν μέσα σε λίγες ώρες μετά την ομιλία του στη Βερχόβνα Ράντα, την ουκρανική Βουλή. Παρά τις προσπάθειές του να συγκεντρώσει διεθνή στήριξη για την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου, οι στενοί σύμμαχοί του εξέφρασαν αμφιβολίες σχετικά με την εφαρμογή των προτάσεών του, δημιουργώντας ανησυχίες για τη μελλοντική πορεία της χώρας.

Ο Ζελένσκι παρουσίασε το σχέδιο νίκης του ως έναν ολοκληρωμένο οδηγό για την ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας και την προώθηση της ένταξής της στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η απάντηση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ήταν ψυχρή. Ο Ρούτε ανέφερε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει το προτεινόμενο σχέδιο, ενώ δήλωσε την πρόθεσή του να συζητήσει το έγγραφο με τους υπόλοιπους συμμάχους της συμμαχίας. Παρά τις δηλώσεις αυτές, η υλοποίηση των βασικών σημείων του σχεδίου παραμένει αμφισβητούμενη.

Οι υπεκφυγές του Ρούτε αντανακλούν την ευρύτερη επιφυλακτικότητα των συμμάχων του ΝΑΤΟ απέναντι σε ένα σχέδιο που θεωρούν πως ενέχει σοβαρούς κινδύνους, τόσο στρατιωτικούς όσο και πολιτικούς. Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και η ενίσχυση της άμυνας της χώρας ενδέχεται να επιδεινώσουν την ένταση με τη Ρωσία και να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες συγκρούσεις στην περιοχή.

Παρά τις αμφιβολίες των συμμάχων, ο Ζελένσκι παραμένει σταθερός στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει τη στήριξη της Δύσης. Ωστόσο, η αδυναμία του να πείσει τον ΝΑΤΟ σε αυτό το στάδιο αποδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ουκρανία στο να κερδίσει ευρύτερη διεθνή υποστήριξη για τα φιλόδοξα σχέδιά της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *