Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken αμφισβήτησε την ειλικρίνεια της Κίνας στην επιδίωξη ειρήνης στην Ουκρανία. Ο Μπλίνκεν συνάντησε τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ενώ πιστώνει τη διπλωματία ότι έφερε πρόοδο, ο Blinken προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα υποχωρήσουν στις ανησυχίες για τις εξαγωγές της Κίνας στη Ρωσία και κατέστησε σαφές ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις. Ο Μπλίνκεν είπε ότι η Κίνα τροφοδοτεί την «πολεμική μηχανή» του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Το Πεκίνο λέει ότι θέλει ειρήνη, θέλει να δει ένα τέλος στη σύγκρουση, αλλά από την άλλη επιτρέπει στις εταιρείες του να αναλάβουν ενέργειες που στην πραγματικότητα βοηθούν τον Πούτιν να συνεχίσει την επιθετικότητα».

«Η πρόθεσή μας δεν είναι να αποσυνδέσουμε τη Ρωσία από την Κίνα. Η σχέση τους είναι δική τους υπόθεση. Αλλά στο μέτρο που αυτή η σχέση περιλαμβάνει την παροχή στη Ρωσία ό,τι χρειάζεται για να συνεχίσει αυτόν τον πόλεμο, αυτό είναι πρόβλημα για εμάς και είναι πρόβλημα για πολλές άλλες χώρες, κυρίως στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.

Είπε επίσης ότι «η Κίνα έχει παράσχει το 70 τοις εκατό των εργαλειομηχανών και το 90 τοις εκατό των μικροηλεκτρονικών που χρειάζεται η Ρωσία για στρατιωτική παραγωγή που περιλαμβάνει πυραύλους και τεθωρακισμένα οχήματα».

Η Κίνα αντιτείνει ότι δεν έχει παράσχει άμεσα όπλα στη Ρωσία σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν στείλει δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα στην Ουκρανία από το 2022.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *