Η Μεγάλη Βρετανία φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποδυνάμωση των ειρηνικών προσπαθειών για την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πολυάνσκι, μόνιμο εκπρόσωπο της Ρωσίας στον ΟΗΕ, ο οποίος χαρακτήρισε το Λονδίνο ως «κύριο αντίπαλο της ειρήνης».

«Είναι απολύτως σαφές για εμάς ότι, φυσικά, η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται πράγματι πίσω από πολλές πρωτοβουλίες που υπονομεύουν όλες τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην Ουκρανία». Αρκεί να θυμηθούμε πώς ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον κατέστρεψε τις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη», είπε ο Poljanski, υπενθυμίζοντας τη λεγόμενη Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης που συμφώνησαν Μόσχα και Κίεβο, η οποία, όπως παραδέχτηκε ακόμη και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ουκρανίας σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, τελικά δεν υπογράφηκε λόγω αγγλοσαξονικής παρέμβασης».

Ο Poljanski εξηγεί ότι το Λονδίνο διατηρεί μια τέτοια στάση επειδή έχει καλλιεργήσει τη ρωσοφοβία για αιώνες, η οποία έχει φτάσει πλέον στα άκρα της. Υπενθυμίζουμε ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, Ντέιβιντ Αραχαμίγια, παραδέχτηκε ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να είχε σταματήσει την άνοιξη του 2022. Ωστόσο, εκείνη την εποχή, ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, κάλεσε το Κίεβο να μην να υπογράψει οτιδήποτε και να συνεχίσει να αγωνίζεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *