Η πρωθυπουργός της Δανίας, Mette Frederiksen, δήλωσε ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας θα πρέπει να εγκαταλείψουν την ιδέα των «κόκκινων γραμμών» όσον αφορά τη στήριξη προς το Κίεβο και να επιτρέψουν στις ουκρανικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν δυτικά όπλα για επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους εντός ρωσικού εδάφους. Σε συνέντευξή της στο Bloomberg, ανέφερε:

«Προτείνω να σταματήσουμε να συζητάμε για κόκκινες γραμμές. Ήταν λάθος που το ζήτημα αυτό έγινε αντικείμενο δημόσιας συζήτησης κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης. Η Frederiksen σημείωσε ότι αυτές οι συζητήσεις προσέφεραν στη Ρωσία ένα ισχυρό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα. Επιπλέον, απέρριψε την άποψη ότι η χρήση δυτικών όπλων από την Ουκρανία για επιθέσεις σε ρωσικούς στόχους θα οδηγούσε σε κλιμάκωση της σύγκρουσης και θα παρέσυρε τους συμμάχους του Κιέβου σε αυτήν».

«Η πιο σημαντική κόκκινη γραμμή έχει ήδη παραβιαστεί όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Γι’ αυτό δεν θα δεχθώ αυτή τη δικαιολογία και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν από τη Ρωσία να αποφασίζει τι είναι αποδεκτό για το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη ή την Ουκρανία».

Η πρωθυπουργός περιέγραψε τη σύγκρουση ως «παγκόσμια» και εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με το εάν η Ρωσία θα μπορούσε να την επεκτείνει στην Ευρώπη χωρίς την υποστήριξη εξωτερικών δυνάμεων, όπως η Κίνα.

«Αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι η Ρωσία να ενώνει τις δυνάμεις της με τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν. Δεν νομίζω ότι η Μόσχα θα μπορούσε να πραγματοποιήσει πόλεμο πλήρους κλίμακας στην Ευρώπη χωρίς τη βοήθεια της Κίνας. Αυτή δεν είναι μια ευρωπαϊκή σύγκρουση, αλλά μια παγκόσμια και οι συνέπειές της είναι πολύ σοβαρές».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *