φωτο: tt.loopnews.com


Η μετάλλαξη Delta μπορεί εύκολα να μεταδοθεί από τα εμβολιασμένα άτομα στα μέλη των οικογενειών τους, ανέφερε μια πρόσφατη βρετανική μελέτη, όπως γράφει το theepochtimes.com. Αν και οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι εμβολιασμοί και οι ενισχυτικές δόσεις είναι ο δρόμος προς την επιτυχία. Η μελέτη έγινε από το Imperial College του Λονδίνου και δημοσιεύτηκε στο The Lancet την Πέμπτη. Σύμφωνα με αυτή, η συγκεκριμένη μετάλλαξη εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά μεταδοτική σε έναν εμβολιασμένο πληθυσμό.
«Με τη διεξαγωγή επαναλαμβανόμενων και συχνών δειγματοληψιών από επαφές κρουσμάτων κορωνοϊού, διαπιστώσαμε ότι τα εμβολιασμένα άτομα μπορούν να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον ιό μέσα στα νοικοκυριά, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμένων μελών», δήλωσε η Δρ. Anika Singanayagam. Τα ευρήματα, πρόσθεσε, παρέχουν κάποια εικόνα για το γιατί η μετάλλαξη Delta «συνεχίζει να προκαλεί υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων, ακόμη και σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού».

Μια ανάλυση διαπίστωσε ότι το ιικό φορτίο μειώθηκε πιο γρήγορα για όσους εμβολιάστηκαν με την μετάλλαξη Delta σε σύγκριση με εκείνους που δεν εμβολιάστηκαν, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ωστόσο, τα μέγιστα επίπεδα του ιού σε εμβολιασμένα άτομα ήταν παρόμοια με τα επίπεδα σε μη εμβολιασμένα άτομα. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο η Delta μπορεί να εξαπλωθεί παρά τον εμβολιασμό. Επειδή η Delta μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων, ένας άλλος ερευνητής που συμμετείχε στη μελέτη, ο Δρ. Ajit Lalvani, υποστήριξε ότι είναι απαραίτητο οι άνθρωποι να κάνουν το εμβόλιο ή τα ενισχυτικά για τη μείωση των σοβαρών συμπτωμάτων. «Διαπιστώσαμε ότι η ευαισθησία στη μόλυνση αυξήθηκε ήδη μέσα σε λίγους μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Επομένως σε όσους τους προσφέρεται η ενισχυτική δόση θα πρέπει να τη λάβουν αμέσως», είπε.

Η μελέτη τους, στην οποία συμμετείχαν 621 συμμετέχοντες, διαπίστωσε ότι από 205 επαφές ατόμων που είχαν λοίμωξη από το Delta, περίπου το 38% των επαφών (εντός οικογενειών), που δεν είχαν εμβολιαστεί ήταν θετικές, σε σύγκριση με το 25% που βρέθηκαν θετικές μεταξύ των εμβολιασμένων νοικοκυριών. Η ανοσία από τον πλήρη εμβολιασμό μειώθηκε επίσης σε μόλις τρεις μήνες, σύμφωνα με την έρευνά τους.

Ωστόσο, εν μέσω της ώθησης για εμβολιασμό μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, ορισμένοι ανοσολόγοι και γιατροί υποστηρίζουν ότι η φυσική ανοσία χρειάζεται περισσότερη έρευνα και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στη λήψη αποφάσεων. Ο Steve Templeton, ένας ανοσολόγος στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, έγραψε ότι «το κλειδί για τον τερματισμό της πανδημίας ήταν πάντα το ανοσοποιητικό σύστημα».
«Το γεγονός ότι τόσοι πολλοί έχουν αναρρώσει από τη μόλυνση και ότι η ισχυρή, ανθεκτική και προστατευτική ανοσία σε αυτά τα άτομα έχει αναμφισβήτητα αποδειχθεί ότι είναι καλό». Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων σε άρθρο του στις 22 Οκτωβρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *