Ο Τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι έστειλε επιστολή στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ζητώντας αποστολή εμβολίου Sputnik V. Μιλώντας στο CNN Prima News το Σάββατο, ο Zeman αποκάλυψε ότι η επιστολή προς τον Ρώσο ηγέτη γράφτηκε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της χώρας Andrej Babis. Ο Τσέχος ηγέτης είπε ότι αναμένει από τον Πούτιν να εγκρίνει το αίτημα. “Εάν ενημερωθώ σωστά, αυτό το αίτημα θα γίνει αποδεκτό”, είπε στο κανάλι. Ο Zeman πρόσθεσε επίσης ότι απαιοτείται άδεια από το Κρατικό Ινστιτούτο Ελέγχου Φαρμάκων(SUKL), πριν μπορέσει να διατεθεί το ρωσικό εμβόλιο. Πρόσθεσε ότι η σφραγίδα έγκρισής του θα είναι «αρκετή» για να ξεκινήσει η εκστρατεία εμβολιασμού.

Η δήλωση του Zeman φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τη δήλωση του ανώτερου αξιωματούχου υγείας του, Jan Blatny, ο οποίος νωρίτερα αυτό το μήνα απέκλεισε τη δυνατότητα της Τσεχικής Δημοκρατίας να εισαγάγει το Sputnik V, εκτός εάν πάρει το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Εν μέσω της αύξησης των νέων λοιμώξεων που οι Τσέχοι εκτιμούν ότι οφείλονται σε μια νέα εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη, η τσεχική κυβέρνηση επέκτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Παρασκευή, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Μαρτίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιαν Χάμασεκ δήλωσε ότι η εκτεταμένη ταξιδιωτική απαγόρευση θα επιβληθεί από τον στρατό και την αστυνομία. Οι περιορισμοί θα επιτρέψουν επίσης στα νηπιαγωγεία και τα σχολεία για παιδιά με αναπηρία. Επίσης θα απαγορευτεί στους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τους δήμους τους εκτός από βασικούς σκοπούς. «Πρέπει να το κάνουμε για να αποτρέψουμε την πλήρη κατάρρευση των νοσοκομείων μας», δήλωσε ο Babis, προειδοποιώντας ότι εάν το κλείδωμα δεν επιβληθεί σωστά, «ολόκληρος ο κόσμος θα παρακολουθήσει το Μπέργκαμο στην Τσεχική Δημοκρατία».

Η χώρα, με πληθυσμό 10,7 εκατομμυρίων, ανέφερε περίπου 1,2 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19, συμπεριλαμβανομένων 20.000 θανάτων από τον ιό. Σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, το ποσοστό θανάτου ανά 100.000 άτομα είναι σήμερα το χειρότερο στον κόσμο. Περίπου 644.300 Τσέχοι έχουν ήδη εμβολιαστεί με τρυπήματα Pfizer-BioNTech, Moderna και AstraZeneca.

ΠΗΓΉ:
https://www.rt.com/news/516788-czech-sputnik-coronavirus-request/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *