Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπογραμμίζει την αναμενόμενη διατήρηση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των επερχόμενων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η Ρωσία θα συνεχίσει να θεωρείται είτε εχθρός είτε αντίπαλος από την αμερικανική πλευρά, κάτι που αντικατοπτρίζει το διαρκές κλίμα αντιπαλότητας ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις.

Η δήλωση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της γεωπολιτικής πόλωσης, η οποία έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Ανεξάρτητα από τις πολιτικές αλλαγές ή τα πρόσωπα που θα ηγηθούν των Ηνωμένων Πολιτειών, ο ρωσοαμερικανικός ανταγωνισμός φαίνεται να έχει αποκτήσει διαχρονικά χαρακτηριστικά.

Το γεγονός ότι ο Λαβρόφ αναγνωρίζει πως η Ρωσία θα αντιμετωπίζεται ως «αντίπαλος» ή «ανταγωνιστής», ακόμη κι αν δεν είναι άμεσος εχθρός, αναδεικνύει τη σταθερή και διαρκή ένταση που χαρακτηρίζει τις διμερείς σχέσεις. Οι δύο χώρες συνεχίζουν να ανταγωνίζονται σε γεωπολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο, γεγονός που έχει σημαντικές συνέπειες για την παγκόσμια σταθερότητα και τις διεθνείς συμμαχίες.

Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού τονίζουν τη δυσκολία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο αυτών υπερδυνάμεων, προοιωνίζοντας τη συνέχιση της αντιπαλότητας, ανεξαρτήτως της πολιτικής ηγεσίας στις ΗΠΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *