Ο Μπρούνο Καλ, επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών (BND), δήλωσε σε κοινοβουλευτική επιτροπή στο Βερολίνο ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να είναι έτοιμες να επιτεθούν στο ΝΑΤΟ το αργότερο μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας. Αυτή η πρόβλεψη βασίζεται στην ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων και τον προσανατολισμό τους προς τη δυτική κατεύθυνση, κατά μήκος της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Ο Καλ επεσήμανε ότι «η Ρωσία συνεχίζει να επενδύει σημαντικά σε συμβατικές στρατιωτικές δυνάμεις, γεγονός που αυξάνει την απειλή για τη Δύση. Επιπλέον, ανέφερε ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις που συνδυάζουν παραδοσιακές και υβριδικές μεθόδους έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, κάτι που περιπλέκει περαιτέρω την ασφάλεια των χωρών της Δύσης. Ο τελικός στόχος του Πούτιν, σύμφωνα με τον Καλ, είναι η αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ και η δημιουργία μιας σφαίρας ρωσικής επιρροής στην Ευρώπη».

Η Ρωσία πάντως από τη δική της πλευρά συνεχίζει να υποστηρίζει την πρόθεσή της για διάλογο με την Ευρώπη. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ανοιχτός στην ιδέα του διαλόγου με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το DPA. «Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι παραμένουμε ανοιχτοί σε επαφή», είπε ο Πεσκόφ. Σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει πρόταση από γερμανικής πλευράς για τηλεφωνική επικοινωνία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *