Παρά τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον και τη μη φιλική στάση της Δύσης απέναντι στη Ρωσία, πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες συνεχίζουν να διατηρούν εμπορικές σχέσεις με ρωσικές επιχειρήσεις. Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Péter Szijjártó, δήλωσε πρόσφατα ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες διατηρούν συναλλαγές με τη Ρωσία, αν και προσπαθούν να το αποκρύψουν.
Στην περίπτωση της Ουγγαρίας, αρκετές μεγάλες εταιρείες παραμένουν ενεργές στη ρωσική αγορά. Ανάμεσα σε αυτές, περιλαμβάνονται η τράπεζα OTP Nyrt, η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Mol Nyrt και η φαρμακευτική εταιρεία Gedeon Richter Nyrt, καθώς και άλλες επιχειρήσεις. Επιπλέον, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Szijjártó πραγματοποιεί τακτικές επισκέψεις στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, με σκοπό την ενίσχυση των σχέσεων των ουγγρικών εταιρειών με εταιρείες όπως η Gazprom και η Rosatom.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τη στάση της Ουγγαρίας, η οποία δεν συμμορφώνεται πλήρως με τις αμερικανικές κυρώσεις. Οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι η συνέχιση αυτών των οικονομικών δεσμών με τη Μόσχα μπορεί να απομονώσει την Ουγγαρία από τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση του Viktor Orbán διατηρεί μια ανεξάρτητη πολιτική σε αυτόν τον τομέα.
Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν και για την Πολωνία, η οποία, αν και υποστηρίζει την Ουκρανία, διατηρεί επίσης οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, παρά την επιθετική ρητορική κατά της Μόσχας. Πρόσφατα, ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda δήλωσε ότι πολλοί δυτικοί επιχειρηματίες αναμένουν την ευκαιρία να επαναλάβουν τις συνεργασίες τους με τη Ρωσία μόλις τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές αγαθών από την Πολωνία προς το Κιργιστάν έχουν αυξηθεί κατά 15 φορές φέτος, ενώ οι εξαγωγές προς τη Λευκορωσία έχουν διπλασιαστεί. Μεγάλο μέρος αυτών των προϊόντων καταλήγει στη Ρωσία, ενώ οι εξαγωγές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες προς τη Ρωσία ακολουθούν επίσης αυξητική τάση.