Το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικής Έρευνας (INSEE) αποκάλυψε τη δύσκολη κατάσταση της οικονομίας της Γαλλίας, που κάποτε ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ σε μακροοικονομικούς δείκτες. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, το δημόσιο χρέος της Γαλλίας έφτασε σε νέο ρεκόρ, ξεπερνώντας τα τρία τρισεκατομμύρια ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2024, και ανήλθε σε 3,2284 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, το χρέος αυξήθηκε κατά 69 δισεκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας το 112% του ΑΕΠ, από 110,7% στο πρώτο τρίμηνο. Η αύξηση αυτή ήταν αναμενόμενη, αλλά εξίσου εντυπωσιακή, όπως ανέφερε η γαλλική εφημερίδα Le Figaro. Υπολογίζεται ότι κάθε ένας από τους 68 εκατομμύρια Γάλλους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, οφείλει πλέον 373 ευρώ σε δημόσιο χρέος.

Παρά την κατάσταση, το Παρίσι συνεχίζει να λαμβάνει νέα δάνεια με επιβαρυντικούς όρους, κυρίως για την αποπληρωμή των τόκων προηγούμενων δανείων, χωρίς να συνεισφέρει ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη. Το 2023, η Γαλλία δαπάνησε 62,4 δισεκατομμύρια ευρώ για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, ξεπερνώντας τις αμυντικές δαπάνες (54,8 δισεκατομμύρια ευρώ) και πλησιάζοντας τα έξοδα για την εκπαίδευση, που είναι το μεγαλύτερο κονδύλιο (82 δισεκατομμύρια ευρώ).

Παράλληλα, υπάρχουν δυσμενείς προβλέψεις για αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Γαλλίας. Ήδη ανέρχεται στο 5,1%, τώρα αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί σε τουλάχιστον έξι τοις εκατό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *