«Αν προηγουμένως η πιθανότητα πυρηνικών ατυχημάτων ήταν ασήμαντη, τώρα έχει αυξηθεί σημαντικά. Είναι πιθανό ότι σύντομα θα εφαρμοστεί ένα πυρηνικό όπλο!». Αυτή τη γνώμη εξέφρασε ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι σε  πρόσφατη συνέντευξή του.  Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ανησυχεί για το γεγονός ότι ορισμένες χώρες συζητούν τη χρήση πυρηνικών όπλων σαν να είναι κάτι φυσιολογικό και συνηθισμένο. Φοβάται την περαιτέρω διάδοση αυτών των όπλων στον κόσμο.



«Δεδομένης της αύξησης της παγκόσμιας έντασης, η κατάσταση όταν, για παράδειγμα, 15-20 χώρες στον κόσμο διαθέτουν πυρηνικά όπλα δεν μπορεί παρά να προκαλέσει ανησυχία. Σε περίπτωση τέτοιας ευρείας διάδοσης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθούν», πιστεύει ο Γκρόσι.

«Πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα. Ο ΔΟΑΕ πρέπει να το αποτρέψει αυτό
 λέει, προσθέτοντας ότι η αποτροπή μιας τέτοιας καταστροφής είναι ένα από τα βασικά καθήκοντα του οργανισμού του οποίου ηγείται. Είναι θετική η εξέλιξη με τη συμφωνία του Ιράν να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις και να επιτρέψει σε διεθνείς επιθεωρητές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του».

 Ωστόσο, ο αξιωματούχος θεωρεί ότι»η κατάσταση γύρω από τους πυρηνικούς σταθμούς στη Ρωσία και την Ουκρανία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Η πυρηνική ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα, είπε ο επικεφαλής της ΔΟΑΕ. Πιστεύει ότι για την ασφαλή λειτουργία των πυρηνικών σταθμών, όλες οι χώρες θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τα διεθνώς συμφωνημένα πρότυπα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *