Οι στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία για το επόμενο έτος απειλούνται καθώς ορισμένοι σύμμαχοι αρνούνται να αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς το Κίεβο, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ακόμη και αν οι χώρες της G7 συμφωνήσουν σε ένα δάνειο 50 δισεκατομμυρίων στην Ουκρανία, το οποίο θα εξασφαλίζεται από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, δεν θα είναι αρκετό για να στηρίξει τις ανάγκες του Κιέβου για το επόμενο έτος. H ουκρανική κυβέρνηση προβλέπει δημοσιονομικό κενό 19% του ΑΕΠ και χρειάζονται περίπου 35 δισεκατομμύρια δολάρια.


«Η διαφαινόμενη νομισματική κρίση μεταξύ των συμμάχων έρχεται σε μια επικίνδυνη στιγμή για την Ουκρανία και θα μπορούσε να αναγκάσει το Κίεβο να διαπραγματευτεί από θέση αδυναμίας, λένε πηγές», ανέφερε το δημοσίευμα. Οι κύριοι περιορισμοί των ευρωπαίων συμμάχων είναι στο δημοσιονομικό μέτωπο.

«Η κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς περιορίζεται από τα συνταγματικά όρια χρέους και έχει περικόψει την άμεση χρηματοδότηση προς το Κίεβο. Η Γαλλία έχει νέα κυβέρνηση μετά από μια ταραχώδη εκλογική περίοδο και δέχεται πιέσεις από την ΕΕ να μειώσει το έλλειμμά της. Στην Ιταλία, ο συνασπισμός της πρωθυπουργού Giorgia Meloni ενδέχεται να δεσμευτεί από περικοπές δαπανών. Τα σχέδια για αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού της ΕΕ έχουν επίσης τεθεί υπό αμφισβήτηση, πιθανότατα θα πρέπει να περιμένουν μετά τις εκλογές στη Γερμανία, που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2025.

Ακόμη και «η βοήθεια από τη Βρετανία, έναν σταθερό σύμμαχο που συχνά ήταν ο πρώτος που προμήθευε προηγμένα όπλα, φαίνεται να έχει μειωθεί πρόσφατα», είπαν πηγές στο πρακτορείο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *