Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι μίλησε σε συνέδριο του Εργατικού Κόμματος στο Λίβερπουλ την Κυριακή, τονίζοντας τη δέσμευση της Βρετανίας να στηρίξει την Ουκρανία. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να παρέχει στο Κίεβο τρία δισεκατομμύρια λίρες (περίπου 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ) σε στρατιωτική βοήθεια ετησίως «για όσο χρόνο χρειάζεται».

Την ίδια ημέρα, ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε σε μια εκδήλωση στο πλαίσιο του συνεδρίου, όπου προειδοποίησε ότι οι εχθροπραξίες θα μπορούσαν να συνεχιστούν έως «το τέλος του 2025/2026» και ίσως και αργότερα. Όπως αναφέρει ο Guardian, οι προκλήσεις που προκύπτουν από τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση αναμένεται να γίνουν «πιο έντονες και δύσκολες» στα επόμενα χρόνια.

Ο Lammy δήλωσε: «Αυτή είναι μια αποφασιστική στιγμή, όπου απαιτούνται νεύρα, θάρρος και υπομονή. Οι σύμμαχοι που υποστηρίζουν την Ουκρανία πρέπει να επιδείξουν δύναμη». Τα σχόλια του υπουργού φαίνεται να σχετίζονται με την από την άρνηση της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά προμηθευμένα όπλα για επιθέσεις σε αναγνωρισμένο ρωσικό έδαφος.

Η Μόσχα προειδοποίησε ότι η χορήγηση μιας τέτοιας άδειας, που ζητάει εδώ και μήνες ο πρόεδρος Ζελένσκι, θα μπορούσε να εμπλέξει άμεσα τις χώρες του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση, με την Ρωσία να αντιδράσει αναλόγως. Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στη διαδικασία συντονισμού ανάμεσα στους συμμάχους της Ουκρανίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *