Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε τη μεταρρύθμιση της τρέχουσας «άδικης» παγκόσμιας τάξης, όπως είπε, «ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να συνυπάρξουν πιο ειρηνικά». Περιέγραψε το όραμά του ως μέρος της διεθνούς συγκέντρωσης «Imagining Peace» στο Παρίσι, η οποία συγκέντρωσε πολιτικούς και θρησκευτικούς εκπροσώπους.
Μιλώντας ενώπιον της καθολικής κοινότητας του Sant’Egidio, ο Macron είπε: «Πρέπει να είμαστε αρκετά ευφάνταστοι για να σκεφτούμε την ειρήνη του αύριο, μια ειρήνη στην Ευρώπη με μια νέα μορφή. Θα πρέπει να σκεφτούμε μια νέα μορφή οργάνωσης για την Ευρώπη και να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με τη Ρωσία μετά το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο Μακρόν έχει στείλει κατά καιρούς αντιφατικά μηνύματα αναφορικά με τον πόλεμο της Ουκρανίας. Το 2022, επικρίθηκε από άλλους δυτικούς αξιωματούχους επειδή τους παρότρυνε να μην «ταπεινώσουν» τη Ρωσία. Στις αρχές του 2024 όμως, είπε ότι η Δύση δεν πρέπει να αποκλείσει την ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ σε ουκρανικό έδαφος.
Η πρόσφατη ομιλία του έρχεται καθώς ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι πρόκειται να συναντήσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για να παρουσιάσει το λεγόμενο «σχέδιο νίκης», όπως το ονομάζει. Θέλει άδεια να διεξάγει επιδρομές μεγάλης εμβέλειας βαθιά μέσα στη Ρωσία με δυτικά όπλα ως μέρος αυτού του σχεδίου. Η Γαλλία είναι μεταξύ των ελάχιστων εθνών που έχουν δωρίσει τέτοιο στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία με τη μορφή πυραύλων κρουζ SCALP/Storm Shadow, τους οποίους η χώρα παράγει από κοινού με το Ηνωμένο Βασίλειο. Βρετανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν το αίτημα του Κιέβου να χτυπήσει τη Ρωσία,