Ο κορονοϊός και η έξαρση της πανδημίας, δημιούργησε ραγδαία αύξηση στην ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων. Μία νέα παγκόσμια έρευνα υπέδειξε πως πάνω από 50 εκατομμύρια άνθρωποι σε 200 χώρες, εμφάνισαν τάσεις από κατάθλιψη και άγχος. Περισσότερο επηρεάστηκαν οι γυναίκες και οι νέοι. 

Η μελέτη (δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet»), υπέδειξε πως το 2020, οι περιπτώσεις από κατάθλιψη και αγχώδους διαταραχές εμφάνισαν αύξηση 28% & 26%, αντίστοιχα.

Γυναίκες και νέοι επηρεάστηκαν περισσότερο από τους ενήλικες άνδρες και τις μεγαλύτερες ηλιακές ομάδες

Η μελέτη αποκάλυψε ότι κατά την πανδημία, η ψυχική υγεία των γυναικών επηρεάστηκε περισσότερο από των ανδρών. Οι νεότεροι επηρεάστηκαν επίσης περισσότερο από τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Η εξήγηση φαίνεται πως βρίσκεται στα επαναλαμβανόμενα lockdown και το κλείσιμο των σχολείων. Καθώς οι νέοι υπέφεραν από την έλλειψη αλληλεπίδρασης με συνομηλίκους τους. «Το κλείσιμο σχολείων και οι ευρύτεροι περιορισμοί, μείωσαν την δυνατότητα των νέων να μάθουν και να αλληλοεπιδρούν με τους συνομηλίκους τους. Σε συνδυασμό με τον αυξημένο κίνδυνο ανεργίας συνέβαλαν στην περαιτέρω επιβάρυνση της ψυχικής υγείας τους». Αυτά ανέφερε η Αλίζε Φεράρι, που συνυπογράφει την μελέτη.

Ωστόσο, οι ερευνητές αναγνωρίζουν, το γεγονός ότι η μελέτη τους ήταν περιορισμένη. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη αξιόπιστων δεδομένων για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία σε πολλά μέρη του κόσμου. Ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *