Η συνάντηση του παγκόσμιου πολιτικού και υψηλού χρηματοοικονομικού ιδρύματος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) από τις 25 έως τις 29 Ιανουαρίου δεν πραγματοποιήθηκε στο ελβετικό χιονοδρομικό κέντρο του Νταβός όπως συνήθως. Αντ ‘αυτού, πραγματοποιήθηκε ψηφιακά, λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας. Τον Μάιο, το Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί και πάλι, αλλά στη Σιγκαπούρη. Το ίδιο το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ καλεί περίπου 1.500 εκπροσώπους από περισσότερες από 70 χώρες που συμμετέχουν σε διάφορους τομείς της κοινωνίας – ειδικά από την πολιτική και τις επιχειρήσεις – να παρευρεθούν στην εικονική σύνοδο κορυφής της αυτοανακηρυγμένης παγκόσμιας ελίτ. Φέτος, το Φόρουμ δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην Ασία, όπου παράγεται περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Yoshihide Suga παρευρέθηκαν στη φετινή εκδήλωση για να απευθυνθούν στους εταιρικούς διευθυντές των κορυφαίων παγκόσμιων παικτών.

Η φετινή επίσημη ατζέντα του WEF περιελάμβανε τα πέντε κύρια θέματα βιομηχανικού μετασχηματισμού μέσω της δημιουργίας και της εισαγωγής νέων τεχνολογιών, τον αντίκτυπο της ψηφιακής επανάστασης στις πολυεθνικές εταιρείες, το μέλλον της αγοράς εργασίας, τη βελτίωση της παγκόσμιας συνεργασίας και το ζήτημα του πώς οι οικονομίες μπορεί να γίνουν πιο ανθεκτικές στις μελλοντικές κρίσεις (δεν περιορίζεται σε πανδημίες). Αυτό το συγκεκριμένο φόρουμ είχε μια ιδιαίτερη πολιτική χροιά λόγω του ιδρυτή του WEF, Klaus Schwab – του οποίου το πρόσφατο βιβλίο, The Great Reset, δεν αντιμετώπισε κανένα σκεπτικισμό και μοιράστηκε την πεποίθησή του, ότι οι ηγέτες των επιχειρήσεων αναμένεται να διαδραματίσουν πολύ πιο «ενεργό ρόλο» στο «Υπέροχη νέα αρχή», που θα πραγματοποιηθεί μετά το τέλος της πανδημίας. Αυτή η εστίαση στους επιχειρηματικούς ηγέτες αναρωτιέται για την κατάλληλη δημοκρατική νομιμότητα πίσω από την εν λόγω Μεγάλη Επαναφορά, η οποία φαίνεται να προϋποθέτει ότι οι άνθρωποι θα ήταν πραγματικά πρόθυμοι να εγκαταλείψουν την «παλιά τους κανονικότητα». Στο βιβλίο του Schwab, ένα απόσπασμα έχει ως εξής:

«Τη στιγμή της γραφής (Ιούνιος 2020), η πανδημία συνεχίζει να επιδεινώνεται παγκοσμίως. Πολλοί από εμάς σκεφτόμαστε πότε τα πράγματα θα επιστρέψουν στο φυσιολογικό. Η σύντομη απάντηση είναι, ποτέ. Τίποτα δεν θα επιστρέψει ποτέ στην αίσθηση της κανονικότητας που επικράτησε πριν από την κρίση, επειδή η πανδημία Coronavirus σηματοδοτεί ένα θεμελιώδες σημείο καμπής στην παγκόσμια πορεία μας».

Παγκόσμιο καθεστώς αλλαγής
Στην αρχική σελίδα του, το WEF διακηρύσσει, μεταξύ άλλων, ότι η πανδημία έχει επιταχύνει τις συστημικές αλλαγές που ήταν ήδη εμφανείς πριν από την έναρξή της. Οι γραμμές βλάβης που εμφανίστηκαν το 2020 εμφανίστηκαν τώρα ως κρίσιμο σταυροδρόμι το 2021. Ο χρόνος να γίνουν κρίσιμες επιλογές πλησίαζε γρήγορα, καθώς η επείγουσα ανάγκη για μεταρρύθμιση των συστημάτων έγινε ισχυρότερη παγκοσμίως. Αλλά τι σημαίνει όταν γίνεται αναφορά στην αλλαγή του παγκόσμιου καθεστώτος; Μήπως αυτή η λεγόμενη Μεγάλη Επαναφορά ίσως δεν είναι μια νέα αρχή, αλλά μάλλον – μετά από τα μειονεκτήματα της αυξημένης παγκοσμιοποίησης που έχουν γίνει ορατά σε όλους – μια επαναφορά για την αποτροπή μιας αντι-παγκοσμιοποίησης, πολυ-πολικής, περιφερειακής ανάκαμψης; Δημόσια, η Μεγάλη Επαναφορά εμφανίζεται ως βελτίωση του καπιταλισμού, όπου οι πρωταγωνιστές αποκλείουν από την αρχή το ότι μια μη καπιταλιστική εναλλακτική λύση, μας φέρνει πίσω στο μοιραίο μήνυμα ότι δεν υπάρχει «εναλλακτική». Θα ήταν πιο λογικό να επιδιώξουμε βελτιώσεις στην οικονομία της αγοράς, με αποτέλεσμα να μην μολυνθεί πλέον από τον καπιταλισμό, χωρίς να διακινδυνεύσει να γίνει μια αριστερή σοσιαλιστική οικονομία. Αλλά αυτό πρέπει να αναμένεται από ένα φόρουμ όπου συναντώνται κυρίως δισεκατομμυριούχοι για να εξηγήσουν στους εκατομμυριούχους πώς πρέπει να ζουν οι απλοί άνθρωποι; Πιθανώς όχι.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τζινγκίνγκ
Ανεξάρτητα από τον υψηλό οικονομικό χαρακτήρα του λόμπι αυτού του Φόρουμ, εμφανίστηκαν επίσης διάσημοι αρχηγοί κρατών. Ωστόσο, η εμφάνιση της Άνγκελα Μέρκελ παρέμεινε άχρωμη στο βαθμό που κανείς δεν χρειάζεται καν να ασχοληθε. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τζίνπινγκ ήταν οι δύο πιο σημαντικοί πολιτικοί που δεν ανήκουν στην πολιτική κάστα της Δύσης. Όσον αφορά τις κοινωνικοπολιτικές προκλήσεις, ο Πούτιν προειδοποίησε ότι το παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας επιδεινώθηκε και είναι συγκρίσιμο με την κατάσταση της παγκόσμιας ασφάλειας τη δεκαετία του 1930. Ο Ρώσος ηγέτης επέστησε επίσης την προσοχή στην αυξανόμενη επιρροή των ψηφιακών γιγάντων στη σύγχρονη κοινωνία, οι οποίοι – όπως σωστά σημείωσε – δεν είναι πλέον απλώς οικονομικοί γίγαντες, αλλά ανταγωνίζονται ήδη εκ των πραγμάτων με ολόκληρα κράτη, σε ορισμένες περιοχές. Ειδικότερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να εξαλείψουν τις φοβίες του παρελθόντος που εμποδίζουν τη συνεργασία με τη Ρωσία.
Εξαιτίας των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η ομιλία του Jingping παρακολουθήθηκε με ανυπομονησία. Σε τελική ανάλυση, παρά το νέο ιό, η Κίνα ανακοίνωσε αύξηση του ΑΕΠ 2,3% για το 2020. Οι ακόλουθες δηλώσεις του Jingping ήταν αξιοσημείωτες:

«Δεν υπάρχουν δύο φύλλα στον κόσμο που να είναι πανομοιότυπα και καμία ιστορία, πολιτισμοί ή κοινωνικά συστήματα δεν είναι τα ίδια. Κάθε χώρα είναι μοναδική, με τη δική της ιστορία, τον πολιτισμό και το κοινωνικό σύστημα, και καμία δεν είναι ανώτερη από την άλλη… Οι διαφορετικές ιστορίες, οι πολιτισμοί και τα κοινωνικά συστήματα είναι τόσο παλιά όσο οι ανθρώπινες κοινωνίες και είναι τα εγγενή χαρακτηριστικά του ανθρώπινου πολιτισμού… Αυτό που χτυπάει το συναγερμό είναι… η απόπειρα επιβολής ιεραρχίας στον ανθρώπινο πολιτισμό, ή να αναγκάσει τη δική του ιστορία, τον πολιτισμό και το κοινωνικό σύστημα σε άλλους… Πρέπει να υποστηρίξουμε τον θεμιτό ανταγωνισμό – όπως να ανταγωνιζόμαστε ο ένας τον άλλον για την αριστεία σε έναν αγωνιστικό χώρο – όχι ο ένας τον άλλον σε μια αρένα πάλης…».

Πηγή: https://www.etnostra.com/world_economic_forum_2021_the_great_reset

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *