Τρομερές απαιτήσεις σε ορισμένα κράτη προκειμένου να παραδώσει τα εμβόλια κατά του νέου ιού φέρεται να έχει εταιρεία που έχει αναπτύξει ένα από αυτά, σύμφωνα με πηγές από διάφορα ενημερωτικά site του εξωτερικού. Έχει ζητήσει ακόμα και υποθήκη περιουσιακών στοιχείων των χωρών ενώ φυσικά δεν επιθυμεί να έχει καμία ευθύνη για τυχόν παρενέργειες ή αν πάει κάτι στραβά στο μέλλον.
Μια από τις εταιρίες που έχουν κατασκευάσει εμβόλιο για τον κορωνοϊό ζήτησε από την Κυβέρνηση της Αργεντινής να αποζημιωθεί για το κόστος τυχόν μελλοντικών αστικών αγωγών, ανέφερε η WION. Εάν κάποιος καταθέσει αστική αγωγή εναντίον της στην Αργεντινή και κερδίσει την υπόθεση, η κυβέρνηση της Αργεντινής και όχι η εταιρεία θα πρέπει πληρώσει την αποζημίωση.
Tο κοινοβούλιο της Αργεντινής ψήφισε νέο νόμο τον Οκτώβριο του 2020, αλλά η εταιρεία ήταν δυσαρεστημένη με τη διατύπωση του. Σύμφωνα με τον νόμο, θα πρέπει να πληρώσει για αμέλεια για τα δικά της λάθη αν συμβεί κάτι στο μέλλον. Η εταιρεία το απέρριψε και η κυβέρνηση προσφέρθηκε προκειμένουνα τροποποιήσει τον νόμο για να συμπεριλάβει μόνο την διανομή και την παράδοση εμβολίων από αμέλεια. Κάτι τέτοιο δεν ικανοποίησε απόλυτα την εταιρεία η οποία ζήτησε την τροποποίηση του νόμου με ένα νέο διάταγμα, το οποίο η Αργεντινή αρνήθηκε. Στη συνέχεια, η εταιρεία ζήτησε από την Αργεντινή να αγοράσει μια διεθνή ασφάλιση για να πληρώσει πιθανές μελλοντικές υποθέσεις εναντίον της στις οποίες η χώρα συμφώνησε.
Αλλά και αυτό δεν ήταν αρκετό, τον Δεκέμβριο του 2020, επέστρεψε ξανά με περισσότερες απαιτήσεις. Και αυτή τη φορά απαίτησε τα κυρίαρχα περιουσιακά στοιχεία της Αργεντινής ως εγγύηση κάτι το οποίο δεν έγινε αποδεκτό όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς.
Μια ακόμα χώρα που δέχθηκε περίεργες απαιτήσεις είναι και η Βραζιλία. Της ζητήθηκε να δημιουργήσει ένα ταμείο εγγύησης και να καταθέσει χρήματα σε ξένο τραπεζικό λογαριασμό. Στις 23 Ιανουαρίου 2021 – το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας δημοσίευσε μια δήλωση στην οποία αναφέρεται αποσπάσματα από τις ρήτρες που είχαν μπει από την εταιρεία προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση. Διαβάστε και πάρτε μια γεύση:
• Η Βραζιλία παραιτείται της κυριαρχίας των περιουσιακών της στοιχείων στο εξωτερικό υπέρ της εταιρείας
• ότι η εταιρεία δεν τιμωρείται για καθυστερημένη παράδοση και
• ότι σε περίπτωση παρενεργειών, η εταιρεία εξαιρείται από κάθε αστική ευθύνη.
Όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς και η Βραζιλία αρνήθηκε να υπογράψει και έτσι η συμφωνία οδηγήθηκε σε ναυάγιο.
Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία για τη σύνταξη του άρθρου από το humansarefree.com