Δυσοίωνη πρόβλεψη για το τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον με αφορμή τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, κάνει με δημόσια τοποθέτηση του ο γιατρός Κωνσταντίνος Φαρσαλινός. Διαβάστε τι “ανέβασε” ο ίδιος στο προσωπικό του προφίλ το facebook:

“Κατά καιρούς, από το Δεκέμβριο, έχουμε εκφράσει την ανησυχία ότι η επιτυχία από την αποτυχία απέχουν μια μετάλλαξη δρόμο και ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι, με πλάνο και σχέδιο, για ότι πιθανό ή απίθανο μπορεί να συμβεί.
Στις 7 Ιανουαρίου είχαμε επισημάνει τα ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με το μέγεθος και τη διάρκεια της αποτελεσματικότητας των εμβολίων με το νέο στέλεχος της Ν. Αφρικής (Β.1.351).
https://www.facebook.com/konstantinos.farsalinos/posts/1763372920481118
Σήμερα έρχεται άλλη μια επιβεβαίωση (δυστυχώς), και μάλιστα με χειρότερα από τα αναμενόμενα ευρήματα.
Μελέτη με το στέλέχος της Ν. Αφρικής που εκτέθηκε σε ορούς ατόμων που είχαν εμβολιαστεί πλήρως με 2 δόσεις του εμβολίου της Pfizer αναφέρει ότι η εξουδετερωτική δραστικότητα των αντισωμάτων ελαττώθηκε κατά τα 63% σε σχέση με το παλιό στέλεχος.
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2102017
Μένει να δούμε πως θα μεταφραστεί αυτό κλινικά, σε σχέση με την ελάττωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου στον πληθυσμό, καθώς επίσης και πως θα επηρεαστεί η χρονική διάρκεια της ανοσίας.
Τί πρόκειται να γίνει μετά από αυτά τα ευρήματα;
Θα διακινδυνέψω μια πρόβλεψη.
Θα απαιτηθεί 3η δόση με το συγκεκριμένο εμβόλιο ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ θα φτιαχτεί νέο (τροποποιημένο) εμβόλιο που θα καλύπτει επαρκέστερα τη μετάλλαξη της Ν. Αφρικής, το οποίο φυσικά θα κληθούμε να κάνουμε. Όταν βέβαια ετοιμαστεί, όταν παρασκευαστεί σε επαρκείς ποσότητες, κι αν παραμένει μέχρι τότε η μετάλλαξη της Ν. Αφρικής ως η επικρατέστερη.
Δεν γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσει το μέλλον, γι’ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε πολύπλευρα και πολυδιάστατα. Όχι απλά να περιμένουμε το “εμβόλιο εξ’ ουρανού”, που σίγουρα θα βοηθήσει αλλά δεν αναμένεται να εξαφανίσει το πρόβλημα….”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *