Την δική του τοποθέτηση για το περιστατικό στην Κέρκυρα όπου παρέλυσαν τα κάτω άκρα της έκανε με ανάρτηση του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ο γιατρός Κωνσταντίνος Φαρσαλινός. Συγκεκριμένα, έγραψε τα ακόλουθα ως τροφή για σκέψη και προβληματισμό. Διαβάστε:

“Υπάρχει σοβαρή ανησυχία στην κοινωνία για το περιστατικό Guillain Barre που εμφανίστηκε σε μια νοσηλεύτρια στην Κέρκυρα.
Το Guillain Barre είναι ένα σύνδρομο που παρακολουθείται στενά σε περιπτώσεις μαζικών εμβολιασμών.

Όμως, δεν εμφανίζεται μόνο σε περιπτώσεις εμβολιασμού. Η νόσος έχει επίπτωση 1,2-3 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους ανά έτος (στοιχεία από ΗΠΑ). Στην Ελλάδα λοιπόν, αντιστοιχούν περίπου 120-300 περιστατικά ετησίως. Δηλαδή 0,33-0,82 περιστατικά ανά ημέρα σε όλο τον πληθυσμό. Αν σκεφτούμε ότι εμβολιάζουμε 20.000 άτομα ημερησίως (είναι λιγότερα στην πραγματικότητα, αλλά ας το ανεβάσουμε), αναμένουμε την ημέρα του εμβολιασμού να έχουμε 0,00066 περιστατικά Guillain Barre μεταξύ των εμβολιασμένων, κάθε ημέρα που γίνονται εμβολιασμοί. Αν υπολογίσουμε 100.000 εμβολιασμούς σε 1 εβδομάδα, τότε μεταξύ των εμβολιασμένων θα αναμένουμε 0,02308-0,05769 περιστατικά Guillain Barre για τo διάστημα της 1 εβδομάδας μετά τον εμβολιασμό.

Όλα τα παραπάνω αφορούν την πιθανότητα που έχει ο γενικός πληθυσμός, ΧΩΡΙΣ το εμβόλιο να είναι το αίτιο πρόκλησης του συνδρόμου. Ο κίνδυνος λοιπόν δεν είναι μηδενικός, και ο κίνδυνος αφορά τη μη-συμμετοχή του εμβολίου στην εκδήλωση του συνδρόμου. Ο κίνδυνος επίσης σχετίζεται με την ηλικία και είναι μεγαλύτερος σε άτομα ηλικίας πάνω από 50 ετών. Το σύνδρομο δεν είναι απαραίτητα μη-αναστρέψιμο. Αντιμετωπίζεται με ανοσοσφαιρίνη ή άλλη αγωγή.

Αυτό το σύνδρομο είχε συνδεθεί με τον εμβολιασμό για τη γρίπη των χοίρων (swine flu) το 1976. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του CDC, το εμβόλιο εκείνο σχετιζόταν με 1 ΕΠΙΠΛΕΟΝ περιστατικό Guillain Barre ανά 100.000 εμβολιασμένους. Τότε είχαμε φιάσκο διότι ποτέ δεν προέκυψε πανδημία γρίπης.

Για το ζήτημα που προκύπτει σχετικά με τη διερεύνηση της αιτιολογικής σχέσης μεταξύ του εμβολίου και της συγκεκριμένης περίπτωσης της νοσηλεύτριας στην Κέρκυρα, καλό θα ήταν να είμαστε ειλικρινείς. Είναι αδύνατο να προκύψουν οποιαδήποτε αντικειμενικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ή να απορρίπτουν την αιτιολογική σχέση. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται ΔΕΝ έχει απάντηση. Όλη αυτή η συζήτηση, καθώς και η παρέμβαση εισαγγελέα στις δηλώσεις του κ. Γιαννάκου, είναι απλά μια ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *