Τοποθέτηση για την προστασία και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έκανε ο γιατρός και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, με ανάρτηση του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Διαβάστε:
“Όταν είχε δημοσιευτεί η μελέτη φάσης 3 της Pfizer, κάποιοι “ανέλυσαν” τα νούμερα και ανέφεραν ότι με 8 περιστατικά COVID σε 18.198 εμβολιασμένους και 162 περιστατικά σε 18.325 μη εμβολιασμένους, το εμβόλιο παρείχε προστασία 99,5% (8/18.198) και ο μη-εμβολιασμός (το εικονικό εμβόλιο) είχε προστασία 99,1% (162/18.325).

Προσπαθούσα να τους εξηγήσω πως αυτό είναι αστείο και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν είναι μέτρηση αποτελεσματικότητας να κοιτάς ξεχωριστά το ποσοστό των εμβολιασμένων (ή των μη εμβολιασμένων) που νόσησε.

Η αποτελεσματικότητα μετράται συγκρίνοντας ποσοστό νοσούντων στην ομάδα του εμβολίου έναντι πoσοστού νοσούντων στην ομάδα του μη-εμβολιασμού (στη μελέτη χρησιμοποίησαν τον δείκτη person years, βάζοντας επιπλέον και τη διάρκεια παρακολούθησης στην ανάλυση).

Κάποιοι δεν το καταλάβαιναν διότι δεν είχαν υπόβαθρο σε ιατρικές επιστήμες, και ίσως παρασύρθηκαν σε τέτοιες “αναλύσεις”. Κατανοητό.
Άλλοι δεν ήθελαν να το καταλάβουν επειδή σκοπός τους ήταν να υποστηρίξουν ότι το εμβόλιο είναι άχρηστο. ΟΚ, τους έβαζα ενδόμυχα τον χαρακτηρισμό του “ψεκασμένου” (αποφεύγω να χρησιμοποιώ τη λέξη δημόσια) και προχωρούσα παρακάτω διότι δεν είχε νόημα να προσπαθείς να τους πείσεις.

Αυτό που ποτέ δεν φανταζόμουν όμως ήταν πως επιστήμονες θα χρησιμοποιούσαν την ίδια ακριβώς γελοιότητα για να μας ενημερώσουν σήμερα από το Ισραήλ ότι το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 99,96% (https://www.dailymail.co.uk/…/Two-Pfizer-doses-99-96…).

Τελικά ο ψεκασμός δεν έχει σύνορα και το επιστημονικό βαρέλι δεν έχει πάτο.

Λυπηρό…

Ας ελπίσουμε ότι οι πραγματικές αναλύσεις θα επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα των μελετών φάσης 3 για τα εμβόλια, και ότι θα υπάρχει και διάρκεια. Μέχρι τότε, καλό θα ήταν επιστήμονες να αποφεύγουν να μας “διασκεδάζουν” με τέτοια ανέκδοτα…”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *