Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέκρινε την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ για τη βιασύνη να καταλήξει σε επενδυτική συμφωνία με το κινεζικό καθεστώς, παρά τη συνεχιζόμενη καταστολή στο Χονγκ Κονγκ και σε άλλα μέρη της Κίνας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε στις 30 Δεκεμβρίου ότι είχε συμφωνήσει με το Πεκίνο «κατ ‘αρχήν», για τη Συνολική Επενδυτική Συμφωνία ΕΕ-Κίνας (CAI). Η συμφωνία, η σύναψη της οποίας αναφερόταν σε επτά χρόνια, έγινε αφού το κομμουνιστικό καθεστώς δεσμεύτηκε να επεκτείνει την πρόσβαση στην αγορά για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και να βελτιώσει τα εργασιακά πρότυπα της Κίνας.
Όμως, σε ψήφισμα σχετικά με την καταπίεση στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο εγκρίθηκε την Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε ότι “λυπάται” που η συμφωνία “δεν αντικατοπτρίζει τα αιτήματα του Κοινοβουλίου σε προηγούμενα ψηφίσματα σχετικά με το Χονγκ Κονγκ να χρησιμοποιήσουν τις επενδυτικές διαπραγματεύσεις ως εργαλείο μόχλευσης με στόχο στη διατήρηση του υψηλού βαθμού αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ, καθώς και των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του.
Το Κοινοβούλιο δεσμεύτηκε ότι «θα εξετάσει προσεκτικά τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεών της σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα». Ανέφερε ότι «θα λάβει υπόψη την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ, όταν ζητηθεί να εγκρίνει την επενδυτική συμφωνία ή μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες με τη ΛΔΚ [Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας]».
Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προέτρεψε επίσης τους ηγέτες της ΕΕ να «εξετάσουν αμέσως» την επιβολή κυρώσεων εναντίον του Χονγκ Κονγκ και των Κινέζων αξιωματούχων που είναι υπεύθυνοι για την κακοποίηση στο Χονγκ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένης της Carrie Lam, διευθύντριας του Χονγκ Κονγκ • Xia Baolong, διευθυντής του Γραφείου Υποθέσεων Χονγκ Κονγκ και Μακάο της Κίνας • και του Luo Huining, επικεφαλής του γραφείου συνδέσμου της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ.
πηγή:
photo credit: European Parliament Last day of the plenary of November via photopin (license)