Οι Αμερικανοί κατηγορούν το Κινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα για εξαπάτησε και παραπληροφόρηση στο θέμα του κορωνοϊού

Ευθείες βολές προς το Κινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα εξαπολύει με ανακοίνωση το Αμερικανικό κράτος, με αφορμή την προέλευση αλλά και την εξάπλωση του κορωνοϊού που έχει καθηλώσει ολόκληρο τον πλανήτη. Αναλυτικά η ανακοίνωση που «ανέβηκε» αναφέρει τα ακόλουθα (σε μετάφραση του eleftheripena):

«Για περισσότερο από ένα χρόνο, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (Κ.Κ.Κ.) απέτρεψε συστηματικά μια διαφανή και διεξοδική διερεύνηση της προέλευσης της πανδημίας COVID-19, επιλέγοντας αντ ‘αυτού να αφιερώσει τεράστιους πόρους για εξαπάτηση και παραπληροφόρηση. Σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει. Οι οικογένειές τους αξίζουν να γνωρίζουν την αλήθεια. Μόνο μέσω της διαφάνειας μπορούμε να μάθουμε τι προκάλεσε αυτήν την πανδημία και πώς να αποτρέψουμε την επόμενη.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν γνωρίζει ακριβώς πού, πότε ή πώς ο ιός COVID-19 – γνωστός ως SARS-CoV-2 – μεταδόθηκε αρχικά στους ανθρώπους. Δεν έχουμε αποφασίσει εάν το ξέσπασμα ξεκίνησε μέσω επαφής με μολυσμένα ζώα ή ήταν αποτέλεσμα ατυχήματος σε εργαστήριο στο Γουχάν της Κίνας.
Ο ιός ο οποίος θα μπορούσε να είχε προκύψει φυσικά από την ανθρώπινη επαφή με μολυσμένα ζώα, εξαπλώνεται σε μοτίβο συμβατό με μια φυσική επιδημία. Εναλλακτικά, ένα εργαστηριακό ατύχημα θα μπορούσε να μοιάζει με φυσικό ξέσπασμα εάν η αρχική έκθεση περιελάμβανε μόνο λίγα άτομα και επιδεινώθηκε από ασυμπτωματική λοίμωξη. Επιστήμονες στην Κίνα έχουν ερευνήσει κοροναίρους που προέρχονται από ζώα υπό συνθήκες που αύξησαν τον κίνδυνο τυχαίας και δυνητικά ακούσιας έκθεσης.
Η θανατηφόρα εμμονή του Κ.Κ.Κ. στη μυστικότητα και στον έλεγχο έρχεται σε βάρος της δημόσιας υγείας στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο. Οι προηγουμένως μη αποκαλυφθείσες πληροφορίες σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο, σε συνδυασμό με τις αναφορές ανοιχτού κώδικα, επισημαίνουν τρία στοιχεία σχετικά με την προέλευση του COVID-19 που αξίζουν μεγαλύτερο έλεγχο:

 1. Ασθένειες στο Ινστιτούτο ιολογίας του Wuhan (WIV):
  Η αμερικανική κυβέρνηση έχει λόγους να πιστεύει ότι αρκετοί ερευνητές στο WIV αρρώστησαν το φθινόπωρο του 2019, πριν από την πρώτη εντοπισμένη περίπτωση της επιδημίας, με συμπτώματα που συνάδουν τόσο με το COVID-19 όσο και με τις κοινές εποχιακές ασθένειες. Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία του δημόσιου ισχυρισμού του ανώτερου ερευνητή του WIV Shi Zhengli ότι υπήρχε «μηδενική μόλυνση» μεταξύ του προσωπικού και των μαθητών του WIV των ιών που σχετίζονται με το SARS-CoV-2 ή το SARS.
  Οι τυχαίες λοιμώξεις στα εργαστήρια έχουν προκαλέσει αρκετές προηγούμενες εκδηλώσεις ιών στην Κίνα και αλλού, συμπεριλαμβανομένης της επιδημίας SARS το 2004 στο Πεκίνο που μολύνθηκε εννέα άτομα, σκοτώνοντας έναν.
  Το Κ.Κ.Κ. απέτρεψε ανεξάρτητους δημοσιογράφους, ερευνητές και παγκόσμιες υγειονομικές αρχές να πάρουν συνέντευξη από ερευνητές στο WIV, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ήταν άρρωστοι το φθινόπωρο του 2019. Κάθε αξιόπιστη έρευνα για την προέλευση του ιού πρέπει να περιλαμβάνει συνεντεύξεις με αυτούς τους ερευνητές και πλήρη λογιστική της προηγουμένως αναφερόμενης ασθένειας.
 2. Έρευνα στο WIV:

Ξεκινώντας τουλάχιστον το 2016 – και χωρίς καμία ένδειξη διακοπής πριν από το ξέσπασμα του COVID-19 – οι ερευνητές του WIV πραγματοποίησαν πειράματα που αφορούσαν το RaTG13, τον κοραναϊό νυχτερίδας που αναγνώρισε το WIV τον Ιανουάριο του 2020 ως το πλησιέστερο δείγμα του στο SARS-CoV-2 (96.2 % παρόμοιο). Το WIV έγινε το επίκεντρο της διεθνούς έρευνας κοροναϊού μετά το ξέσπασμα του SARS το 2003 και έκτοτε μελέτησε ζώα, συμπεριλαμβανομένων ποντικών, νυχτερίδων και παγκολινών.
Το WIV έχει ένα δημοσιευμένο ρεκόρ διεξαγωγής έρευνας «κέρδος-λειτουργίας» για τη δημιουργία χιμαιρικών ιών. Ωστόσο, το WIV δεν ήταν διαφανές ή συνεπές σχετικά με το ιστορικό του σχετικά με τη μελέτη ιών που μοιάζουν περισσότερο με τον ιό COVID-19, συμπεριλαμβανομένου του «RaTG13», το οποίο δειγματοληψία από ένα σπήλαιο στην επαρχία Γιουνάν το 2013, αφού αρκετοί ανθρακωρύχοι πέθαναν από ασθένεια τύπου SARS.
Οι ερευνητές του ΠΟΥ πρέπει να έχουν πρόσβαση στα αρχεία των εργασιών του WIV για νυχτερίδες και άλλους κοροναϊούς πριν από το ξέσπασμα του COVID-19. Ως μέρος μιας εμπεριστατωμένης έρευνας, πρέπει να έχουν πλήρη περιγραφή του γιατί το WIV άλλαξε και έπειτα αφαίρεσε τα διαδικτυακά αρχεία της εργασίας του με το RaTG13 και άλλους ιούς.

 1. Μυστική στρατιωτική δραστηριότητα στο WIV:
  Το απόρρητο και η μη αποκάλυψη αποτελούν συνήθη πρακτική για το Πεκίνο. Για πολλά χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει δημόσια ανησυχίες για το παρελθόν του βιολογικού όπλου της Κίνας, τις οποίες το Πεκίνο δεν έχει τεκμηριώσει ούτε αποδείξει, παρά τις σαφείς υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης για τα βιολογικά όπλα.
  Παρά το γεγονός ότι το WIV παρουσιάζεται ως πολιτικός θεσμός, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποφασίσει ότι το WIV έχει συνεργαστεί σε δημοσιεύσεις και μυστικά έργα με τον στρατό της Κίνας. Το WIV έχει συμμετάσχει σε διαβαθμισμένες έρευνες, συμπεριλαμβανομένων πειραμάτων σε πειραματόζωα, εκ μέρους του κινεζικού στρατού τουλάχιστον από το 2017.
  Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι δωρητές που χρηματοδότησαν ή συνεργάστηκαν για την πολιτική έρευνα στο WIV έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να αποφασίσουν εάν κάποια από τις χρηματοδοτικές έρευνές μας διοχετεύτηκε σε μυστικά κινεζικά στρατιωτικά προγράμματα στο WIV.
  Οι σημερινές αποκαλύψεις απλώς χτυπούν την επιφάνεια όσων εξακολουθούν να είναι κρυμμένα για την καταγωγή του COVID-19 στην Κίνα. Οποιαδήποτε αξιόπιστη έρευνα για την προέλευση του COVID-19 απαιτεί πλήρη, διαφανή πρόσβαση στα ερευνητικά εργαστήρια στο Wuhan, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων, των δειγμάτων, του προσωπικού και των αρχείων τους.
  Καθώς ο κόσμος συνεχίζει να καταπολεμά αυτήν την πανδημία – και καθώς οι ερευνητές του ΠΟΥ ξεκινούν το έργο τους, μετά από καθυστερήσεις άνω του ενός έτους – η προέλευση του ιού παραμένει αβέβαιη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να κάνουν ό, τι μπορεί για να υποστηρίξουν μια αξιόπιστη και εμπεριστατωμένη έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς απαίτησης διαφάνειας εκ μέρους των κινεζικών αρχών».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *