Μια τοποθέτηση με αφορμή τους εμβολιασμούς αλλά και τους τρόπους που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ο covid-19, έκανε μέσω ανάρτησης του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ο καθηγητής αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και διευθυντής της ερευνητικής ομάδας Καρκίνος και Θρόμβωση, Γρηγόρης Γεροτζιάφας. Ειδικότερα:

“Το εμβόλιο είναι εμπόρευμα.
Όποια χώρα το πληρώνει ακριβότερα παίρνει περισσότερες δόσεις (Ισραήλ).
Όποια χώρα το παράγει δεσμεύει περισσότερες δόσεις (ΗΠΑ, Γερμανία, Ρωσία).
Όποια χώρα έχει καλλίτερες σχέσεις με τον παραγωγό παίρνει περισσότερες δόσεις (UK, Καναδάς)
Όποια χώρα ποντάρει στην δική της παραγωγή δεν συμμετέχει ενεργά στο παζάρι των υπαρχόντων εμβολίων (Γαλλία, UK)
Σχετικά με τις χώρες της ΕΕ φαίνεται ότι υπάρχουν διαφορές στον ρυθμό εμβολιασμού στις χώρες που δεν παράγουν εμβόλια (πχ Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία) που μάλλον αντανακλούν το διαπραγματευτικό τους βάρος εντός ΕΕ και την ύπαρξη κρατικών μηχανισμών για τον εμβολιασμό
Τέλος, η Αφρική, η Λατινική Αμερική η Μέση Ανατολή και η Κεντρική Ασία όπως και η Αυστραλία (για διαφορετικούς λόγους είναι έξω από το παζάρι).
Η Κίνα είναι ξεχωριστή περίπτωση καθώς με την επιδημία κάνει επικοινωνιακή πολιτική σε όλα τα επίπεδα αλλά εμβόλια δεν κάνει. Για το αν πραγματικά η πανδημία ελέγχεται στην Κίνα πραγματικά αμφιβάλω (πολλές φορές εδώ και έναν χρόνο διαπιστώσαμε οτι οι κινέζοι δίνουν ψεύτικα στοιχεία).

 1. Η ταχύτητα εμβολιασμού στις ΗΠΑ είναι μικρή ενώ η ανάγκ εμβολιασμού είναι μεγάλη (για πολλούς λόγους). Με την έναρξη της θητείας του Biden ο εμβολιασμός στις ΗΠΑ θα επιταχυνθεί άρα θα υπάρξει λιγότερο προιόν στην διεθνή αγορά. Δηλαδή θα αποχαιρετίσουμε το όνειρο της ανοσίας στην κοινότητα μέχρι το καλοκαίρι.
 2. Το ποσοστό των εμβολιασθέντων – παρά την ενυπωσιακή ανοδο των καμπυλών είναι ελάχιστο ακόμη και για τις ΗΠΑ. Αρα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας
  Για τους λόγους αυτούς πρέπει
 3. οι πατέντες των εμβολίων να σπάσουν. Πρέπει η κάθε χώρα να μπορεί να παράγει τον τύπο εμβολίου που η βιοτεχνολογική και παραγωγική υποδομή της επιτρέπει
 4. Πρέπει να γίνει ένα σοβαρό σχέδιο αντιμετώπισης της επιδημίας και της νόσου COVID-19 που να περιλαμβάνει
  Ι. Παραγωγή εμβολίων και εμβολιαστικό σχέδιο
  ΙΙ. Αποτελεσματική επιδημιολογική επιτήρηση, στοχευμένα τεστ, ιχνηλάτηση επαφών, μέτρα αποστασιοποιήσης
  ΙΙΙ Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με κέντρο το COVID-19 για γρήγορη διάγνωση της νόσου, γρήγορο εντοπισμό των ασθενών με κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου, εξωνοσοκομειακή περίθαλψη. Ενίσχυση της νοσοκομειακής περίθαλψης με περισσότερα κρεβάτια συμβατικής νοσηλείας και ΜΕΘ.
  Μονο με ολοκληρωμένο σχέδιο που είναι ρεαλιστικό μόνο εφόσον αυξηθούν οι δαπάνες για την υγείας θα ξεφύγουμε από το “ακορντεόν” των lockdown και το καθοδικό σπιράλ της κρίσης.
  Αφού τελειώσαμε με τις ονειρώξεις ήρθε η ώρα της πραγματικής πολιτικής υγείας και των ευθυνών όλων.
  Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *