Μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που δυστυχώς δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας σε ευρεία κλίμακα στην Ελλάδα, αποκαλύπτει τρομακτικούς αριθμούς με αφορμή τον πρώτη εγκλεισμό και το lockdown που είχε επιβάλλει η Ελληνική Κυβέρνηση

Τρομακτικά είναι τα στοιχεία μελέτης που έκανε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με αφορμή το πρώτο lockdown το οποίο είχε επιβάλλει η Ελληνική κυβέρνηση για να αναχαιτίσει τον κορωνοϊό. Η έρευνα έγινε το διάστημα από τις 11 Απριλίου έως και την 1η Μαΐου 2020. Ο βασικός στόχος της μελέτης ήταν να διερευνήσει το ποσοστό κλινικής κατάθλιψης στον ενήλικο πληθυσμό ηλικίας 18-69 ετών στην Ελλάδα, κατά την περίοδο του lockdown. Οι δευτερεύοντες στόχοι ήταν να διερευνηθούν οι αλλαγές στο άγχος, την αγωνία αλλά και τις αυτοκτονικές τάσεις.

Περιλάμβανε ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο το οποίο κατέγραψε δημογραφικά στοιχεία, δεδομένα υγείας, προηγούμενο ψυχιατρικό ιστορικό, τρέχον άγχος, κατάθλιψη και αυτοκτονικές τάσεις. Χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από 3399 άτομα (81,08% γυναίκες, ηλικίας 34,02 ± 9,72 και 18,27% άνδρες, ηλικία 36,38 ± 10,33). Το γενικό συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι ο εγκλεισμός αύξησε τα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης.

Μερικά από τα σημαντικά highlights είναι τα ακόλουθα:

-Η κλινική κατάθλιψη υπήρχε στο 9,31%.
-Το 23,31% παρουσίασε υποτροπή της κατάθλιψης.
-8.96% των περιπτώσεων χωρίς προηγούμενο ιστορικό, εκδήλωσαν το πρώτο τους καταθλιπτικό επεισόδιο.
-Οι αυτοκτονικές τάσεις αυξήθηκαν κατά 10,40 %
-Αυξημένο άγχος υπήρχε σε ένα ποσοστό άνω του 45%

Τα ευρήματα της μελέτης είναι αν μη τι άλλο τρομακτικά αλλά απ’ ότι φαίνεται αγνοήθηκαν από την κυβέρνηση η οποία μερικούς μήνες μετά αποφάσισε να προχωρήσει και σε δεύτερο lockdown με συνέπειες οι οποίες είναι ήδη καταστροφικές. Περιμένουμε με αγωνία και την δεύτερη μελέτη για να δούμε τη σύγκριση των αριθμών…

Στον πιο κάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τα επίσημα στοιχεία της μελέτης όπως έχουν δημοσιευτεί στο https://www.sciencedirect.com/:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165032720329062?fbclid=IwAR3LK7RAepQycphIv9CARQQpc3QiMTU33FBnfjTXuf-JxkuQdF3i_xOk38s

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *