Πίσω στο μακρινό 1974, μετά από την 7χρονη στρατιωτική δικτατορία (η οποία δεν άλλαξε το Σύνταγμα του 1952 που ίσχυε ως τότε) και κατά την τότε Συνταγματική Αναθεώρηση και εν μέσω διαβουλεύσεων το άρθρο 121 “ξεχάστηκε” και από εκείνη την χρονιά δεν συμπεριλαμβάνεται στο Σύνταγμα της Ελλάδος.
Τι έλεγε όμως αυτό το άρθρο και πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα στην χώρα μας αν το είχαν συμπεριλάβει και αυτό;
Άρθρο 121 (αγνοείται από το 1974)
- Αναδρομικότητα νόμων και φόρων απαγορεύεται στον Ελλαδικό χώρο.
- Το μέγιστο ετήσιων φόρων στην περιουσία του πολίτη δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1% της αντικειμενικής της τιμής και στο ετήσιο εισόδημα το 25% αυτού.
- Για κάθε δίκη που δεν τελεσιδικεί εντός 3 ετών από την πρώτη κατάθεση δικογράφου, ο πολίτης αποζημιώνεται για κάθε εβδομάδα καθυστέρησης με τον μισθό ανειδίκευτου εργάτη.
- Η μέγιστη ετήσια αποζημίωση δημοσίου υπαλλήλου θα ισούται με το οκταπλάσιο αυτής ανειδίκευτου εργάτη.
- Ιδρύεται στην Ελλάδα συνταγματικό δικαστήριο. Ειδικότερος νόμος θα ορίσει τα σχετικά με την σύνθεση του δικαστηρίου.
- Ο προϋπολογισμός του κράτους καθώς και κάθε άλλου δημοσίου φορέα δημοσιεύεται κάθε χρόνο πριν την εκτέλεση του. Παρεκκλίσεις άνω του 10% από την εκτέλεση του προϋπολογισμού ελέγχονται αυτεπάγγελτα δικαστικά.
- Για κάθε νέο νόμο ο γενικός γραμματέας του αντίστοιχου υπουργείου υποχρεώνεται να προτείνει την αντίστοιχη κατάργηση των αντίστοιχων παλιών νόμων ή την ενσωμάτωσή τους στο κείμενο του νέου νόμου.
και ποια ήταν τα κόμματα της Ε’ Αναθεωρητικής Βουλής του 1974:
Νέα Δημοκρατία με αρχηγό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή του Γεωργίου και 220 έδρες
Ένωση Κέντρου / Νέες Δυνάμεις με αρχηγό τον Γεώργιο Μαύρο και 60 έδρες
Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα με αρχηγό τον Ανδρέα Παπανδρέου του Γεωργίου και 12 έδρες
Ενωμένη Αριστερά Ηλίας Ηλιού / Χαρ. Δρακόπουλος / Χαρίλ .Φλωράκης και 8 έδρες
Διαβάστε προσεκτικά το άρθρο 121 και σκεφτείτε πόσο και προς πιο κατεύθυνση άλλαξαν τα πράγματα με την κατάργηση ενός μόνο άρθρου.
Από ένα μόνο άρθρο έχουμε: Δικαιότερη Φορολογία, Δικαστήρια που δεν καθυστερούν, Σύνδεση μισθού του δημόσιου με του ιδιωτικού υπάλληλου, Προϋπολογισμό που εκτελείται, Νομολογία που μένει απλή και Συνταγματικό Δικαστήριο.
Από την στιγμή που “ξεχάστηκε” δεν έχουμε όλα τα παραπάνω. Μήπως θα έπρεπε να το επαναφέρουμε;
[…] το 1974 με την κατάργηση του άρθρου 121 του Συντάγματος (βλ. Προηγούμενο άρθρο) ενώ ακόμα δεν έχω αναλύσει την περίοδο 1959-1974. Γιατί […]