Η συνεδρίαση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA) που έγινε πριν λίγο καιρό ήταν ίσως η πιο σημαντική στην ιστορία του. Μια ομάδα εξωτερικών εμπειρογνωμόνων που επέλεξε η υπηρεσία, ρωτήθηκε εάν ο FDA θα έπρεπε να εγκρίνει την επείγουσα χρήση ενός ακόμη πειραματικού εμβολίου για να περιορίσει την πανδημία του κορωνοϊού. Από την πλευρά του όμως, ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής, πρώην σύμβουλος σε μια από τις εταιρείες που έφτιαξαν το εμβόλιο, ακύρωσαν τη συζήτηση — διακόπτοντας τις ερωτήσεις, και αναγκάζοντας τα μέλη της επιτροπής να ψηφίσουν θετικά ή αρνητικά, χωρίς να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν κάποια ανάλυση. Στο τέλος, από την επιτροπή προέκυψε το 17 – 4, προκειμένου να δοθεί η επείγουσα έγκριση του εμβολίου που αναπτύχθηκε από την Pfizer και τον συνεργάτη της BioNTech.

Το αν ήταν η καλύτερη απόφαση – αν τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων που συνδέονται με αυτό για άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω – δεν είναι το θέμα στην παρούσα φάση αλλά πολύ περισσότερο η διαδικασία κατά την οποία ο FDA κατέληξε στο τελικό συμπέρασμα για το εμβόλιο. Και καθώς όλες οι λεπτομέρειες της συνεδρίασης έχουν διαρρεύσει στο διαδίκτυο μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι το αποτέλεσμα ήταν προκαθορισμένο.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του FDA, καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Δρ. Άρνολντ Μόντο, 87 ετών έκανε ότι περνάει από το χέρι του προκειμένου να επισπεύσει τις διαδικασίες. Διαβάστε ενδεικτικές …ατάκες του κατά την διάρκεια της συνεδρίασης:
«Εντάξει, έχουμε πολλές, πολλές ερωτήσεις και θα πρέπει να τις περιορίσουμε».
«Πρέπει να το κρατήσουμε σύντομο.»

“Νομίζω ότι θέλουμε να μείνουμε μακριά από περισσότερες συζητήσεις σχετικά με την ανοσοαπόκριση και άλλα πράγματα που θα μπορούσαν να ληφθούν εκτός σύνδεσης.”
“Πολύ γρήγορα!”
«Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη ερώτηση. “
“Μόνο ένα μέρος!”
Προς το τέλος της ολοήμερης συνάντησης, ένα μέλος της επιτροπής από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας προσπάθησε να υποβάλει μια ερώτηση δύο μερών.
«Αυτή θα ήταν η πρώτη μου ερώτηση», είπε. “Το άλλο”
Ο Μόντο τον έκοψε λέγοντας του”Είπα μόνο ένα μέρος.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *