Τη δική του ανάλυση για τα κύρια σημεία της έγκρισης του εμβολίου της Phizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, κάνει ο καρδιολόγος Φαίδων Βόβολης που από την πρώτη στιγμή έχει τονίσει ότι «θα πρέπει να περιμένουμε ποια θα είναι η εξέλιξη του νέου εμβολίου πριν συστηθεί από την ιατρική κοινότητα» αλλά και το ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα επιλογής στον κόσμο μιας και υπάρχουν εμβόλια και άλλων εταιριών. Ο κ. Βόβολης εξακολουθεί να εκφράζει προβληματισμούς ενώ τονίζει μεταξύ άλλων πως «για ίωση με φονικότητα >20% θα καταλάβαινα τη σπουδή για άμεση κυκλοφορία του εμβολίου αλλά για 0,2% δεν την κατανοώ». Αναλυτικά, όλη η τοποθέτηση είναι η ακόλουθη:

«Επειδή πλέον έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη μας στην πληροφόρηση από τα ΜΜΕ, αναλύω τα κύρια σημεία της έγκρισης του εμβολίου της PFIZER από τους Ευρωπαίους της EMA.
-η μελέτη περιελάμβανε περίπου 44000 συμμετέχοντες.
Οι μισοί έλαβαν το mRNA εμβόλιο και οι άλλοι μισοί placebo δόση.
-8 άτομα από εκείνα που έλαβαν το εμβόλιο και 162 άτομα απο εκείνα που έλαβαν το placebo εμφάνισαν συμπτώματα της ίωσης COVID-19 ,ήτοι δηλώνουν μια αποτελεσματικότητα περίπου 95% επί αυτών που έλαβαν το εμβόλιο.
-στη μελέτη συμμετείχαν άτομα και υψηλού κινδύνου όπως ασθενείς με άσθμα,
χρόνιες πνευμονολογικές νόσους,
σακχαρώδη διαβήτη
υψηλή αρτηριακή πίεση και
BMI(μαζα δεικτη σώματος>30kg/m2
-η χορήγηση έγινε σε δύο δόσεις με διαφορά 21 ημερών
-οι παρενέργειες αφορούσαν ήπιες εως μέτριες αντιδράσεις(πονοκέφαλο,μυικό πόνο,πυρετό)για λίγες μέρες μετά τη δόση.
-εντύπωση κάνει πως το μόριο mRNA δεν μένει στο σώμα,αλλά απομακρύνεται σύντομα μετά τον εμβολιασμό….
-η μελέτη αφορά ηλικίες από 16 ετών και άνω.
Άρα ΟΧΙ ΠΑΙΔΙΑ<16. Ούτε εγκύους. Η έγκριση είναι στην κατάσταση ‘CONDITIONAL’!(υπό όρους). Που γίνεται όταν λόγω έκτακτης ανάγκης αναζητείται μία λύση πιο άμεση. -Σημειώνεται πως θα γίνονται αναλύσεις και μελέτες συμπληρωματικές καθ όλη την πρώτη διετία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 1-Μελέτη μη επαρκής ΧΡΟΝΙΚΑ πράγμα που ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ με την διετή παρακολούθηση(που και πάλι λίγη είναι)& τον όρο CONDITIONAL. Άρα έμμεση ομολογία συμμετοχής του κοινού ως μέρος του πειράματος. 2-Τελειώνει επίσημα για την ώρα η χρήση σε <16 ετών. 3-ΔΕΝ υπάρχει σαφής επεξήγηση για τη δράση mRNA στον ενδοκυττάριο χώρο, ελλιπής απάντηση για πιθανή επίδραση στον πυρήνα του κυττάρου και κατ επέκταση στο DNA, ελάχιστο χρονικό διάστημα μελέτης για απόδειξη της όποιας επίδρασης στο DNA αλλά και των όποιων επιπλοκών. 4-Για ίωση με φονικότητα >20% θα καταλάβαινα τη σπουδή για άμεση κυκλοφορία του εμβολίου. Για 0,2% δεν την κατανοώ.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Για να προτείνει ένας ιατρός ένα εμβόλιο με τόσα λίγα δεδομένα και χρόνο κυρίως δοκιμών,θα πρεπε να είχαμε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ μια υψηλή θνητότητα.
Σε εμβόλιο με συνθήκη ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ και αποτροπή σε όσους εμφανίζουν ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ(αρκετά διφορούμενο διοτι πολλοί δεν γνωρίζουν καν αν πασχουν και σε ποια ουσία έχουν αλλεργία),τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα για σύσταση.
Εως ότου δοκιμαστεί επαρκώς κλινικά και έχουμε δημοσιευμένες μελέτες σε διεθνή ιατρικά περιοδικά,παραμένω επιφυλακτικός και σε κάθε περίπτωση όταν υπάρξουν αυτές οι προυποθέσεις θα υπάρξει ΣΥΣΤΑΣΗ κυρίως σε ευπαθείς ομάδες και σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ουδεμίας μορφής υποχρεωτικότητα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *