Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την οποία κοινοποίησαν και στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, απέστειλαν 277 Ορθόδοξα Χριστιανικά σωματεία και Πολιτιστικοί φορείς., ζητώντας το άνοιγμα των Εκκλησιών με κριτήρια αναλογικότητας. Αναλυτικά, το κείμενο της επιστολής τους αναφέρει τα ακόλουθα:

«Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η απόφασή σας να κρατήσετε ουσιαστικά κλειστές τις Εκκλησίες τις ημέρες των Εορτών, ανακοινώνοντας συμμετοχή μόνο 9 πιστών τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνια, και να περιορίσετε έτσι το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και λατρεία, προκάλεσε στο σύνολο του Ορθόδοξου Ελληνικού λαού συναισθήματα βαθιάς θλίψης και αγανάκτησης. Δημιουργήθηκε η πεποίθηση σε όλους μας ότι η Ελληνική Πολιτεία μάς αντιμετώπισε με εμπαιγμό και περιφρόνηση: Περιφρόνηση πρωτίστως προς τους Ποιμένες μας, προς τον Αρχιεπίσκοπο, τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και την εν γένει Ιεραρχία και, φυσικά, προς όλο τον πιστό λαό.
Η απόφασή σας αυτή παρέβλεψε κάθε έννοια ισονομίας και ισοπολιτείας καταστρατηγώντας τη βασική και θεμελιώδη για το δημοκρατικό μας πολίτευμα αρχή της αναλογικότητας. Δεδομένου, μάλιστα, ότι σ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας και των «lockdowns», οι πιστοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί επέδειξαν αξιομνημόνευτη πειθαρχία και αυτοπειθαρχία στην τήρηση των αναγκαίων μέτρων, αισθανόμαστε ότι η σχετική ανακοίνωση λειτουργεί αδικαιολόγητα τιμωρητικά εις βάρος μας. Το διακύβευμα της δημόσιας υγείας δεν δικαιολογεί την απόφασή σας, αφού την ίδια ώρα προωθείτε εμπορικές δραστηριότητες και επιτρέπετε ταξίδια με πλήθος επιβατών.
Όλους αυτούς τους μήνες των περιορισμών στη Θεία Λατρεία, ακούστηκαν πολλά περί διωγμού. Δεν θέλαμε να τα πιστέψουμε. Θέλαμε να δεχθούμε, ότι όλα αυτά φανέρωναν φροντίδα για το κοινό αγαθό της υγείας μας. Η τελευταία όμως άδικη, μεροληπτική και χωρίς καμία λογική βάση απόφαση της Πολιτείας μάς αναγκάζει να σκεφθούμε διαφορετικά.
Παρ’ όλα αυτά, παραμένει ζωντανή η ελπίδα μας να υπάρξει τις επόμενες ημέρες, με δική σας παρέμβαση, σχετική τροποποίηση των απαγορεύσεων που ανακοινώθηκαν και να επέλθει τουλάχιστον μια εξίσωση των μέτρων για ελεύθερη λειτουργία των Ιερών Ναών, σύμφωνα με τα μέτρα που τηρούνται και σε άλλους χώρους που κρίθηκε αναγκαίο να ανοίξουν για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Αυτό το γεγονός οπωσδήποτε θα ανακουφίσει τις ψυχές των βαθύτατα απογοητευμένων Ελλήνων.
Περιμένουμε την άμεση και καθοριστική παρέμβασή σας, προκειμένου εν τέλει να μας επιτραπεί, τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων, να εορτάσουμε τα κοσμοσωτήρια γεγονότα των επικείμενων μεγάλων Εορτών στους Ιερούς Ναούς μας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *